Právě cesta od úřadu do tamního letního kina symbolicky připomíná putování koledníků do Betléma. Několikasetmetrový pochod tak podtrhuje název již tradiční akce „Pojďme spolu do Betléma“.

Průvod samotný však byl novinkou. Pořadatelé k tomuto záměru přistoupili z důvodu velkého zájmu návštěvníků.

„Živý Betlém jsme původně měli za obecním úřadem. Postupem let však návštěvníků přibývalo a přibývalo. Na biblický výjev zrození Ježíška viděli jen diváci v prvních řadách. Ti ostatní měli smůlu. Proto jsme si řekli, že zkusíme vše přesunout do letního kina, které je koncipováno na větší kapacitu. Letos byl tedy průvod poprvé a myslím, že to byl dobrý nápad,“ míní Jaroslav Maniš, předseda Kulturní a školské komise obce Chvalčov.

Ilustrační snímek. Osobní vlak.
Provoz železničních tratí na kroměřížsku budou i nadále zajišťovat České dráhy

„MÁM PRO TEBE JEŽÍŠKA,“ ŘEKLA KAMARÁDCE

„Malí andílci, kteří pobíhají všude kolem, jsou ve skutečnosti děti z místní mateřské školky. Kromě nich se do živého betlému zapojilo asi deset herců,“ počítal Jaroslav Maniš. Důležitou postavu Marie, matky Ježíška, si zahrála Petra Vítková.

„Člověk se musí snažit tvářit vznešeně, nedělat vtípky. To je u mě těžké, protože já jsem komediantka,“ říká představitelka Marie Petra Vítková.

Marii hrála i v loňském roce. Její tříměsíční syn Kristián se na pár minut stal také synem Božím. Důležitost své role si, jako každé jiné miminko jeho věku, neuvědomoval. Postavy jezulátka se však zhostil na výbornou.

„Když jsem zjistila, že čekáme syna, řekla jsem kamarádce, která to tu organizuje: Mám pro tebe letos Ježíška,“ směje se Petra, která přijela až z dalekého Tovačova. Tři krále si zahráli starousedlíci z Chvalčova. Zkouška byla pouze jedna, pak se jelo takříkajíc „naostro“.

Kluziště v zahradě holešovského zámku. Ilustrační foto
V Holešově i v Kroměříži si lidé užijí venkovního bruslení

DOPISY PRO JEŽÍŠKA

Při pohledu na Ježíška, Marii a Josefa se nejen jim, ale i dalším dětem rozzářily oči. S bázní a nervozitou přistupují některé děti k Marii a předávají jí dopisy, ve kterých jsou skryta jejich tajná vánoční přání.

A kde skončí tato Ježíškova pošta? „Vezme si ji přece Ježíšek, aby mohl dětem vyplnit vše, oč jej žádají“ říká tajemně Jaroslav Maniš.

Kouzlo Vánoc však postupně pohltí téměř všechny, nejen děti. Teplý svařák či punč v mrazivém odpoledni přijde vhod a zahřeje. Komu je stále zima, najde útočiště u hořícího ohně. Vánoce do Chvalčova přišly o týden dřív.