„Kýla vzniká vysunutím tkáně mezerou nebo defektem ve svalu. Může se tvořit u dětí i dospělých různě na těle, nejčastěji se ovšem setkáváme s břišní či pupeční kýlou, časté jsou také kýly vznikající v jizvách po nejrůznějších operacích. Příčiny jsou různé, například nadváha, zdvihání těžkého břemene nebo namáhavé vyprazdňování. Kýla se projeví měkkou podkožní zduřeninou, způsobuje bolest, je nepříjemná a obtěžující. Nejde sice primárně o závažné onemocnění, ale při oddalování léčby může vyústit v závažné komplikace," popisuje Jiří Poledník, primář Chirurgického oddělení Kroměřížské nemocnice, který workshop pro lékaře povede.

Název metody MILOS vychází z anglického označení Mini Less Open Sublay TechniqueJedná se o velmi šetrný zákrok. Obecným problémem kýly je, že jde o zdravotní obtíže, které se mohou projevovat opakovaně.

Ilustrační foto.
Kroměříži vezme covid až 55 milionů. Jaké investice město odloží?

„Tomu se snažíme zabránit využitím speciální dvouvrstvé síťky, která břišní stěnu v daném místě vyztuží a brání opětovnému vzniku kýly. Operace probíhá z malého řezu, pacienta méně zatěžuje a má i příznivý kosmetický efekt,“ doplňuje Poledník. Výrazně se také zkracuje celková doba rekonvalescence.

Odborného workshopu se ve středu v Kroměřížské nemocnici účastnili čtyři lékaři z Vojenské nemocnice Brno a Nemocnice Vyškov.

„Další čtyři lékaři z chirurgických pracovišť se přijedou na Hanou školit příští týden ve čtvrtek. Kroměřížské chirurgické oddělení za poslední rok už metodou MILOS odoperovalo několik desítek pacientů,“ dodává mluvčí nemocnice Egon Havrlant.