Na silnice v neděli vyrazili i členové regionálního moto clubu Czechbikers. Předseda klubu Jaromír Manďák si jízdu pochvaloval, varuje však před děravými cestami.

„Výmoly jsou po zimě opravdu nebezpečné, tak ošklivé silnice jsem už dlouho neviděl. Pozor by si všichni měli dát také na štěrk, který je ještě po zimní údržbě na silnicích," upozornil Manďák.

Jaro i podle něj patří ke kritickému období: milovníci motorek nejsou po zimě ještě vyježděni a často přecení své síly. Přilnavost pneumatik na studených cestách navíc také není nejlepší.

„Právě zkraje sezony by měli být všichni mnohem obezřetnější. Než to člověk po zimě dostane do rukou, chvíli to trvá. Odvykli si také řidiči aut a snadněji nás teď přehlédnou. Na jaře bohužel mnohdy zažíváme smutné dny," přiznává předseda klubu.

Sezonu zahájí jeho klub dvanáctého května vyjížďkou z Otrokovic do Kostelan. Na devátý ročník akce zvou motorkáři i veřejnost: zájemce čeká bohatý program a zblízka si mohou prohlédnout i stroje motorkářů.

Kroměřížští policisté zaevidovali letos první dopravní nehodu motorkáře u Třebětic už počátkem března. Jízda čtyřiatřicetiletého motocyklisty tam skončila naštěstí pouze lehkým zraněním.

„Na motocyklu Suzuki nezvládl průjezd zatáčkou, vyjel mimo cestu a havaroval v poli," připomněla kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová s tím, že na nehodě měl podíl i silný boční vítr.

V loňském roce figurovali motorkáři z regionu celkem u osmnácti havárií, v dalších čtyřech případech byli účastníky nehod řidiči mopedů.

Podle odborníků bývá nejčastějšími příčinami stále totéž. nepřizpůsobení jízdy stavu silnice, vysoká rychlost a také nedodržování pravidel při dávání přednosti.

I proto vyhasl loni na silnicích Kroměřížska i jeden lidský život. Tragédie se stala začátkem června v Buchlovských horách. Čtyřiadvacetiletý řidič stroje značky Yamaha tam opět nezvládl zatáčku.

„Byl i s motocyklem odmrštěn mimo vozovku, kde narazil do dopravní značky. Přes usilovný boj přivolaných záchranářů mladý muž během převozu do nemocnice zranění podlehl," popsala tehdy mluvčí Kyšnerová.

Motorkáři ale na smutné konce myslet nechtějí a po dlouhé zimě se nemohou dočkat. Například David Houserek z Pravčic prý určitě vyjede v nejbližších dnech. I on ale všem kolegům radí nepřeceňovat se, myslet hlavou a být opatrný. Sám si totiž prošel krutou zkušeností, když na motorce přišel o kamaráda.

„Spoustě nehod se dá předejít, člověk musí jezdit hlavně s rozumem," krčí rameny.

Podle něj je velmi důležitá i motorkářská výbava. Investice sice není malá, rozhodně se ale vyplatí.

„Na vybavení bych rozhodně nešetřil. Čím lepší je, tím je větší i šance, že vám zachrání život. Je to sice velká investice, ale určitě má smysl," podotkl motorkář.

Každý majitel by podle něj měl také svůj stroj po zimě nechat zkontrolovat v servisu. Pak teprve může v klidu vyrazit na cesty.