K vidění tak byl třeba výklad o neviditelném záření kolem nás nebo o létání a proudění.

„V praktických částech seminářů si pak pedagogové například vyrobili a vyzkoušeli vlastní polystyrenový model letadla k demonstraci výuky o vzdušných proudech,“ usmála se Eliška Pifková z odboru školství kroměřížské radnice.

Pro změnu krabice od džusu a pár sklíček stačilo ke zhotovení periskopu, v jiném praktickém příkladu si zase učitelé vyrobili dalekohled ze dvou skleněných čoček a elektrikářské lišty.

Nešlo ale jen o fyzikální pokusy: součástí akce bylo i téma zaměřené na motivaci a hodnocení žáků ve výuce fyziky.

Kroměřížská radnice plánuje koncem května program postavený na živých sochách: ty jsou uměleckou disciplínou, při níž vystupují umělci jako sochy vytvořené zdánlivě z kovu, mramoru, hlíny, betonu, dřeva a jiných materiálů.
Lákadlo pro turisty. Kroměříž plánuje festival živých soch

Pedagogové si tak mohli vyzkoušet pocity a motivaci těch, na které ve vzdělávacím procesu působí, v motivační otázce přitom lektoři nezapomněli ani na nejmladší generaci.

„Důkazem byla fyzikální pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Pokud nevěříte, že ji může zahrát odborník na fyziku a zábavnou formou dětem představit několik fyzikálních jevů, zeptejte se třeba dětí z Mateřské školy Mánesova v Kroměříži,“ poznamenal jeden z pedagogů Jiří Krásný.

Učitelé si také vyzkoušeli pokusy s magnety: například pomocí nich, nití a drátu vyráběli funkční kompas nebo ukazatel elektromagnetických sil kolem zemského povrchu.

Setkání v učebně fyziky ZŠ Oskol bylo určeno učitelům, kteří působí v obcích spadajících pod rozšířenou působnost kroměřížské radnice. Znalosti jim předávali lektoři působící na gymnáziích v Olomouci, Brně a Uherském Hradišti a dva odborníci z pražské univerzity.

Projekt byl součástí Místního akčního plánu Kroměříž, jehož cílem je právě snaha pořádat na území města kvalitní vzdělávací semináře.

„Podobné akce vítám. Pedagogům slouží k tomu, aby dětem atraktivní formou přiblížili předmět, který mnohé školáky bohužel někdy nebaví,“ podotkl místostarosta Pavel Motyčka. 

První nájemníci se do nového zborovického komunitního domu pro seniory začnou stěhovat už během dubna.
Ve Zborovicích otevřou nový komunitní dům pro seniory