Jednou z prvních vánočních akcí vůbec byly Vánoce na Hané a Valašsku pořádané všetulským TyMy centrem. Právě pro jeho ředitelku Jarmilu Vaclachovou představují vánoční svátky nejkrásnější čas v roce.

„Doma máme vždy hodně nazdobeno – to je pro mě osobně hrozně důležité, důležitější, než nějak velký úklid. Každou neděli zapalujeme svíčky na adventním věnci, máme vyzdobená okna a i za nimi svíčky. Vždy se už těším na večer, až je zapálím. Přes rok toho mám obvykle hodně, takže se v tuto dobu snažím najít na vše čas a klid,“ vylíčila.

S pořizováním dárků patří mezi ty, kteří s tím neotálejí.

„Dárky by měly především potěšít. Nakupovat začínám klidně už v září, když potkám něco hezkého. Snažím se, aby věci především dceři udělaly radost, ale aby byly i praktické. Důležité ale je, aby tam vždy bylo i nějaké to překvapení, nějaká drobnost, která kolikrát potěší nejvíce,“ dodala Jarmila Vaclachová.

Velký význam mají svátky i pro ředitele Muzea Kroměřížska Jiřího Stránského.

„Vánoce jsou symbolem lásky, který ztělesňuje Ježíš -novorozeně, posvátným časem, ale zároveň poselstvím, že by láska měla přetrvávat i do těch takzvaně všedních dnů. Proto jsou to svátky velmi důležité, ba nejdůležitější,“ vyjádřil se.

S nákupem dárků by se přitom jen těžko zařadil do některé ze dvou skupin.

„Jeden dárek už mám dva měsíce! Ostatní ještě někde čekají,“ usmál se s tím, že nejčastěji nakupuje knížky, hračky, kosmetiku a textil.

Také pro Svatavu Ságnerovou, viceprezidentku Asociace školních sportovních klubů ČR, Vánoce představují především chvíle strávené s rodinou.

„Snažím se je prožít v kruhu svých nejbližších. Ti nám totiž celý rok v době, která je někdy příjemná a někdy ne, vytvářejí to nejstabilnější a nejklidnější prostředí. Snažím se tedy maximálně naplnit starý význam tohoto svátku,“ sdělila Deníku.

Ty letošní pro ni však budou ještě výjimečnější.

„V brzké době se poprvé stanu babičkou, na což se strašně těším a Vánoce si budu o to více užívat,“ dodala.

Nejdůležitější je podle ní přitom sounáležitost, dárky jsou spíše příjemným bonusem.

„Nakupovat se snažím průběžně. Cena pro mě přitom není vůbec podstatná, důležité je, že dotyčnému dárek udělá radost. Nerozlišuji tedy, jestli se jedná o částky v řádu desítek korun, nebo tisíců,“ konstatovala.

Svými nejbližšími se o svátcích obklopuje také ředitel kroměřížského Arcibiskupského gymnázia (AG) Jan Košárek.

„Vánoce mi asociují rodinu, přátele, duchovní prožitek a pohodu,“ vyjmenoval. S nakupováním dárků se pak snaží neotálet.

„Patřím do skupiny internetových nakupujících a nakupuji co nejdříve, abych pak měl klid. To znamená tak na začátku adventu,“ přiblížil. Co pořídí, přitom dovede shrnout jednoduchou poučkou.

„Nakupujeme pro děti společně se ženou, kolik utratíme, tedy nevím. Co nakupujeme, bych shrnul – měkký dárek, tvrdý dárek, knížka,“ uzavřel ředitel AG Kroměříž Jan Košárek.