CHVALČOV
První zmínka o obci: 1369
Počet obyvatel: 1630
Zajímavosti:
Na Chvalčově strávil léto později první československý prezident Tomáš G. Masaryl s rodinou (1898) a zároveň na Bystřicku odstartoval svou politickou kariéru (1907)
V roce 1970 položila první dáma Irena Svobodová základní kámen pro výstavbu teprve druhé SOS vesničky v tehdejším Československu. SOS dětská vesnička ve Chvalčově otevírá oficiálně své dveře pro děti a pěstouny v roce 1973. SOS dětské vesničky jsou nejstarší neziskovou organizací pomáhající v Česku ohroženým dětem.

BUDE MÍT CHVALČOV CYKLOPOINT?

Obec Chvalčov je bránou do Hostýnských vrchů. Vede tudy cesta na Tesák a potažmo i Troják, vyjíždí se přes něj na svatý Hostýn, druhé nejoblíbenější poutní místo na Moravě.

Chvalčov, červenec 2021.
Chvalčov chce postavit cyklopoint. Podpoří tím cestovní ruch

SLAVNÍ RODÁCI: 
Kristýna Vylíčilová – sopranistka zpívající klasickou hudbu, to znamená opery, operety a koncerty. Koncertuje po celé České republice i v zahraničí. Dvakrát byla nominována na ocenění Thálie.
Karel Bubílek – čestný občan Chvalčova, výtvarník. Povětšinou zaznamenává přírodní scenérie Hostýnska nebo přírodní zátiší. Už řadu let zdobí jeho kresby též stránky obecního zpravodaje. Spoluzakládal folklórní soubor Rusava, inicioval opravu pomníku padlých.

Obecní startovací byty

V současnosti buduje Chvalčov dva obecní byty. Koncipovány by měly být jako startovací. Tedy pro mladé, začínající rodiny. Byty by měly být hotové ještě v tomto roce. Vznikají ve starším rodinném domě přímo sousedícím s obecním úřadem.

S obecními byty mají na Chvalčově bohaté zkušenosti. Už na konci devadesátých let jich obec nechala v budově bývalé mateřské školy zbudovat hned 23. Všechny jsou malometrážní a v dnešní době jich využívají především senioři.

Některé z bytových jednotek jsou plně bezbariérové. „Byty jsou například pro občany, kteří se už nezvládají starat o velký dům a zahradu, nemají rodinné zázemí. Své bydlení prodají a přitom u nás zůstávají,“ poznamenal starosta Chvalčova Antonín Stodůlka.


ROZHOVOR SE STAROSTOU

Za čtyři volební období naskočila spotřeba kancelářského papíru na pětinásobek, říká starosta

Chvalčov, starosta Antonín Stodůlka.
Lidé mu důvěřují pět volebních období, ale kandidovat už nebude

PŘÍBĚH ÚSPĚCHU

Výrobek společnosti Jiřího Vašiny letěl až do kosmu

Chvalčov, podnikatel Jiří Vašina.
Výrobek společnosti Jiřího Vašiny letěl až do kosmu

Tip na výlet: 
Do katastru obce Chvalčov spadá také Svatý Hostýn
– druhé nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě. Nachází se zde Bazilika na nebevzetí Panny Marie. Pozdně barokní, klasicisující kostel dokončený v roce 1747. Svatý Hostýn se v roce 2018 stal národní kulturní památkou. Mimo baziliku je zde k vidění také významná Jurkovičova křížová cesta, která v posledních letech prochází významnou renovací.

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)

Deník na návštěvěZdroj: Deník