ROŽNOV POD RADHOŠTĚM
Rok založení: 1267
Počet obyvatel: 16654
Zajímavosti o obci: 
Město Rožnov pod Radhoštěm bylo založeno v polovině 13. století, mezi lety 1246 – 1267, olomouckým biskupem Brunem ze Schaumburku. Původně se jméno Rožnov týkalo hradu a městečko pod ním vzniklé neslo zdrobnělý název Rožnovec. Přívlastek pod Radhoštěm byl připojen až v říjnu 1913. Ještě počátkem dvacátého století zde byly v malebném údolí na úpatí památné hory Radhošť světově proslulé klimatické lázně. V posledních desetiletích se Rožnov proměnil v moderní turistické, kulturní, obchodní a průmyslové centrum. K lákadlům Rožnova bezesporu patří Valašské muzeum v přírodě, které vzniklo v roce 1925. Jedná se o nejstarší a největší muzeum svého druhu ve střední Evropě a ročně jej navštíví více jak půl milionu návštěvníků. Kdo někdy do Rožnova zavítal, rád se sem vrací. (Zdroj: roznov.cz)

Rožnov jako vyhledávaný turistický cíl

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm
I přes covid navštívilo skanzen přes 200 tisíc lidí
Rožnov pod Radhoštěm je podle místních branou Beskyd a srdcem Valašska. Květen 2021.
VIDEO: K návštěvě Rožnova jeden den nestačí

ROZHOVOR SE STAROSTOU

Od ledna 2014 je členem hnutí ANO. Jako lídr kandidátky se stal na podzim téhož roku zastupitelem Rožnova pod Radhoštěm a 18. listopadu byl zvolený starostou města. O čtyři roky později mandát obhájil.

Po krajských volbách v roce 2020 těsně zvítězil a získal křeslo hejtmana Zlínského kraje. Radim Holiš v rozhovoru pro Deník o rozvoji Rožnova i o tom, jak se dá řídit velké město a zároveň vést celý kraj.

Starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš.
Starosta a hejtman Radim Holiš: obě funkce mi pomáhá zvládat trénink a manželka

Významné osobnosti obce:
Karel Jindřich ze Žerotína (1672 – 1716), majitel dědičného panství Rožnov-Krásno, stavitel rožnovského pivovaru.František Bayer (1853 – 1925), spisovatel, historik, sběratel lidových písní.Dušan Samuel Jurkovič (1868 – 1947), architekt, etnograf.Luděk Majer (1925 – 2013), akademický malíř, výtvarník a ilustrátor.Jaroslav Frydrych (1928 – 1982), akademický malíř.Karel Solařík (1915 – 2007), akademický malíř a grafik.

PŘÍBĚH ÚSPĚCHU

Šestapadesátiletý Miroslav Šupler je vyučený zámečník. Deset let pracoval na údržbě v Gumárnách Zubří. V roce 1989 začal podnikat s hydraulickými stroji na lisování gumy. Od roku 1992 se věnuje výrobě svíček. Dnes je majitelem firmy, bez jejíž návštěvy si nedokáží turisté výlet do Rožnova představit.

Miroslav Šupler začal s výrobou svíček v roce 1992. Dnes jeho firma Unipar dodává prémiové zboží do třiceti zemí světa.
Svíčky z Rožnova hoří po celém světě

TIP NA VÝLET: 
K Jurkovičově rozhledně
 asi kilometr z parkoviště u skanzenu
Vydejte se na příjemnou nenáročnou procházku k architektonickému skvostu Rožnova - Jurkovičově rozhledně stojící na Karlově kopci. Dostanete se k ní z velkého parkoviště Valašského muzea v přírodě, od lávky přes dřevěný mostek nad parkovištěm a dále nahoru do kopce po zelené turistické značce. Trasa je dlouhá něco málo přes kilometr a dá se projít i s kočárkem. Veřejnosti se rozhledna měřící 31 metrů poprvé otevřela v dubnu 2012. Vznikla podle původních nákresů architekta Dušana Jurkoviče, po němž je i pojmenována. Jurkovičovy náčrty rozhledny z roku 1896 si tehdy objednali členové turistického spolku z Valašského Meziříčí a rozhledna měla stát v obci Brňov. Ačkoliv je v současné době kvůli pandemii covid-19 uzavřena, je i cíl výletu pod rozhlednou a prohlídka okolí příjemným zpestřením. 

Knihovnu opraví

Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm projde v nejbližších dvou letech zásadní obnovou. 

Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm sídlí od roku 1993 v Bergerově vile v Bezručově ulici.
Knihovnu čeká oprava a přístavba za desítky milionů, peníze zatím chybí

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)