Donedávna museli děti vozit upoutané na nosítkách anebo si autosedačky půjčovat

Zlínští krajští záchranáři totiž již několik měsíců využívají speciální nafukovací autosedačky. Těmi ještě disponují záchranáři z Prahy, Jihomoravského a Karlovarského kraje.

Problém, kam umístit dítě, museli zdravotníci řešit zejména při dopravních nehodách. Běžně se totiž stává, že zatímco rodič je zraněný, dítě je díky autosedačce úrazu ušetřeno. Jenže kam s ním? Sanitky totiž žádné autosedačky neměly.

„Buď jsme si je museli půjčit od rodičů dítěte anebo jsme je převáželi upoutané na nosítkách,“ vysvětlil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan. Tato druhá varianta ale přinášela další komplikaci. Pro dítě tak musela být často vyslána další sanitka, což se nejenom prodražilo, ale posádka pak mohla chybět u jiného případu.

Další možností bylo připoutat větší děti v kabině u řidiče. Jde ale jen o náhradní řešení, které se nemusí vyplatit. Ani sanitky se totiž občas nevyhnou autonehodě. Podle Besipu, pokud dojde k havárii, není šance dítě na klíně udržet. „Stejně tak není vhodné děti upoutávat pásem, který je určen dospělým. Může se velmi snadno stát, že dítě pod něj sjede a je malér,“ upozorňuje Besip.

Tyto problémy záchranářům v kraji již odpadly. „Sedačky jsou skladné, dají se velmi lehce nafouknout a dobře upoutat. Mají je všechny stanice ve všech autech ve Zlínském kraji,“ informoval dále Petr Olšan. Převáženy jsou v nich děti od dvou do jedenácti let. „Ty nejmenší vozíme v takzvaných skořápkách,“ doplnil mluvčí krajské záchranky.

Ročně se v republice zraní při autonehodách více než dvaadvacet tisíc dětí. Přestože podle krajského koordinátora Besipu Zdeňka Patíka statistiky nehod s přítomností dětí za Zlínský kraj bohužel nejsou k dispozici, ukazuje se, že spíše ke zraněním přijdou jako spolujezdci v autě, než například jako cyklisté či chodci.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Aktuální témata Zlínského deníku:

DOPRAVNÍ SERVIS
Veškeré informace týkající se osobní i veřejné dopravy a cyklostezek v regionu.

KOMUNÁLNÍ VOLBY 2010
Vše ohledně voleb, které proběhnou ve dnech 15. a 16. října 2010.

MÁME RÁDI KACHNY
Nepravidelná rubrika pravidelně plná neuvěřitelných zpráv.

DENÍK ZLÍŇÁKA
(Ne)oficální blog reportérů Zlínského deníku o dění v regionu i mimo něj.