„Přestěhovali jsme teplomilné náchylné rostliny. Mrazíky letos přišly brzo, překvapily nás, takže jsem teď v plném pracovním nacházení. Máme napilno," řekl Deníku hlavní zahradník Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jan Bleša.

Na zimu se musejí připravit i veškeré ostatní prostory: vypouštějí se kašny a zateplují prostory, kde by mohlo hrozit promrzání. „V podstatě se vše musí stihnout do konce října, abychom byli na zimu a mrazy připraveni," konstatoval zahradník.

Jenom přestěhovat palmy z prostor kolem Arcibiskupského zámku prý zabere víc než týden. „Zbytek času je věnován zateplování a přípravě kašen," podotkl Bleša.

Úklid listí probíhá v zahradách průběžně po celý rok, nyní však samozřejmě nejintenzivněji. „Jakmile venku začne mrznout, listí začne hromadně opadávat. V těchto dnech je tak musíme ve velkém uklízet," přiznal Bleša.

Vzhledem k časnému nástupu nočních mrazů podle něj bylo letos vše na poslední chvíli. „V podstatě za pět minut dvanáct, některé rostliny už měly skoro na mále," připustil zahradník.

V Kostelanech už tradičně připravili pro odpad z podzimního úklidu vlečku. „Děláme to jako službu pro občany. Vlečku na víceobjemový odpad pak odvážíme rovnou do Nětčic," potvrdil tamní starosta Jan Petřík.

Bezplatně se tak mohou lidé zbavit třeba odpadu přímo ze zahrádek. „Vše je v ceně, kterou občané platí za vývoz popelnic každý rok," dodal Jan Petřík.

Lidé podle něj tuto možnost hojně využívají. „Zájem je veliký. Dříve to bylo na všech obcích normální, ale kontejnery většinou naplňovali chataři a na stálé občany už nezůstalo místo," vysvětlil Petřík.

V Kostelanech vlečku přistavují dvakrát ročně. „Lidé tak mohou vyhodit vše z jarního i podzimního úklidu," podotkl starosta.

Na úklid obecních prostor mají v obci stálé zaměstnance. „Tři celoročně zaměstnaní pracovníci jej mají na starosti. Dělají vše, co je třeba: shrabují listí, sekají trávu, čistí kanály nebo třeba odváží nepořádek," shrnul Jan Petřík.

Ve většině obcí se zeleň udržuje průběžně po celý rok. „Na podzim se prořezávají nějaké ty stromky, ale jinak průběžně po celý rok přistavujeme v obci kontejnery a odpad ze zahrádek tak lidé mohou vyhazovat tam," souhlasí třeba starosta Slavkova pod Hostýnem Jan Mikšík.

Spadlé listí prý v jeho obci nijak zvlášť neřeší. „Shrabuje stejně tak, jako se přes rok seče třeba tráva, nebo třeba zametají chodníky," podotkl starosta Slavkova pod Hostýnem.

Listí budou navíc ve Slavkově sbírat i školáci. „Jakmile opadá listí ze stromů u Základní školy, děti si jej pohrabou. Dělají to tak pravidelně každý rok," uzavřel Jan Mikšík.

VENDULA PUDELKOVÁ