„V první fázi, kdy budou evidovány tržby z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, předpokládáme, že by se mělo zapojit zhruba tři tisíce tři sta subjektů v celém kraji," vyčíslil Karel Skoumal z finančního úřadu ve Zlíně.

EET ovšem jen těžko hledá příznivce v řadách účetních větších firem na Kroměřížsku. „Nástroj je primárně zaměřen na hospody a maloobchody. Jedná se o živnosti, při kterých jsou v podstatě veškeré tržby přijímány v hotovosti, pod záminkou spravedlnosti je však EET nařízena všem," krčí rameny například hlavní účetní jedné z větších firem v regionu, která si nepřála být jmenována.

Už od 1. prosince tak vzniknou problémy například výrobní firmě, která poskytuje stravování cizím zaměstnancům nebo nemocnicím, které kromě pacientů poskytují ubytování a stravování i doprovodným osobám, a spoustě dalších, pro které stravování ani ubytování není primární náplní jejich podnikání.

Znám dokonce případ školy, která od nového školního roku zrušila žákům bufet, protože nechce mít problém s EET. Přitom se jedná o příspěvkovou organizaci, která nástroj nemusí zavádět. Podle mne by bylo možné najít cílenější a efektivnější nástroj než je fiskální pokladna," míní Deníkem oslovená účetní. Ona sama navíc nepředpokládá, že by zavedení EET přineslo do státní kasy nějakou významnou částku.

Například v holešovské hospůdce Bouda u Čerta se už v těchto dnech snaží pokladnu otestovat.

„Myslím si, že pro větší firmy ve větších městech s vyššími cenami a větším počtem zaměstnanců je to v pořádku, ale pro malé živnostníky v malých obchodech či podnicích, kteří jsou sami sobě pány a do plátců by stejně nespadli, jsou to zbytečné výdaje navíc. Každý takový normální člověk je raději poctivý, než aby se mu přišlo na nějaké problémy a dostal likvidační pokutu," míní Adéla Kuchařová, jejíž rodina podnik vlastní.

„To, na co lákali, jako třeba snížení DPH u některých věcí, už je stejně zamítnuté, co jiného se dalo čekat. Navíc slíbili, že peníze půjdou do školek, zdravotnictví a bůhví do čeho všeho. Stejně se toho nikdo nedočká," dodává.

S plošným zaváděním EET nesouhlasí ani vedoucí kroměřížských Arcibiskupských vinných sklepů.

„Bohužel se dotýká i nás, konkrétně našich akcí ve sklepě. Testovací modul nemáme, protože jsou s tím spojeny problémy. Sedm metrů pod zemí není internet a kvůli vysoké vlhkosti nelze zapojit pokladnu, jelikož v těchto podmínkách by byla její životnost maximálně tříměsíční," krčí rameny Milan Paleta.

Dodává, že kvůli novince budou muset oblíbené akce ve sklepě nejspíš ukončit. „Názorně se tak potvrzuje, že plošné zavádění tohoto nástroje prostě není reálné," míní vedoucí sklepů.

Jiné podniky si ještě zatím dávají načas. „U nás jsme elektronickou evidenci tržeb prozatím v testovacím období nezavedli," potvrdil například za Hostinec u Klimešů v kroměřížské místní části Vážany Petr Šoltís.

Postup vlády a zavádění EET kritizuje také Martina Minaříková z Kroměříže, kterou zanedlouho čeká otevření kočičí kavárny v Kroměříži.

„Naprosto zbytečná věc, díky které bude stát ždímat podnikatele. Stane se to, že část z nich zdraží, takže na to opět doplatí lidi, a část zkrachuje a půjde raději za jistým výdělkem na úřad práce. A to opět poškodí lidi, zvýší se nezaměstnanost a stejně stát nevybere tolik, kolik očekával," krčí rameny majitelka.

Dodává, že v poslední době nesouhlasí s vládou téměř v ničem.

„Pokladen a aplikací s tím spojených je tolik, že se v tom ztrácím. Ale vybráno mám, jedná se o v podstatě stejný software, co nabízí O2 a podobné, jen se za to zaplatí jednorázový poplatek, nainstalujete si to do čeho chcete a nemusíte si kupovat další vybavení a hlavně už nic měsíčně neplatíte," vysvětlila Martina Minaříková.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ