V současné době přejí dny hlavně bílým hřibům, časně z jara rostou také hřiby kováři, které už mykologové sbírali před dvěmi týdny.

Dále pak mohou lidé v lesích objevit třeba hřib koloděj nebo žampiony, s teplejšími dny se objeví i holubinky.

Zda vyrazit raději do listnatých či smrkových lesů prozradil Deníku mykolog Milan Plášek z Přerova.

„Spíše než do lesa doporučuji zkusit zajít někam na jeho okraj, na prohřátá místa a do parků. Hřib kovář například roste jak v listnatých, tak ve smrkových lesích. Musíte ale znát vyloženě lokality, kde už rostou," vysvětlil mykolog.

Houby se teď vyskytují jen v místech, kde je dostatek tepla. Lesy jsou zatím ještě studené, takže z plného koše se lidé zatím těšit nebudou.

„Můžu garantovat, že z lesa se s velkým úspěchem nikdo vracet nebude. Je to spíš na procházku," pousmál se Plášek. Pravá sezona houbaře totiž teprve čeká, té hlavní se dočkají až na podzim.

Jestli ovšem budou srpen a září houbám přát, prý zatím nelze odhadnout. Příznivé deště, vlhko a přiměřené teploty do pětadvaceti stupňů ale dávají naději na slibnou sezonu.

„Záleží na počasí. Teď to nemůžu odhadnout, je to vždy otázka týdne. Když nezaprší, je vítr a pálí sluníčko, houby jsou vysušené a během týdne je po nich," popsal mykolog.

Jedovatých hub prý aktuálně moc neroste. S teplejším počasím se však už brzy může objevit například smrtící muchomůrka zelená.

„Každé období má své houby, z jedovatých teď například končí závojenka jarní. Májovka i ucháč obecný už odrostly, brzy se ale může objevit muchomůrka zelená," potvrdil Plášek.

Otrava touto houbou může pro člověka končit až smrtí. Kroměřížská nemocnice se s takovým případem setkala naposled přede dvěma lety.

„Předloni jsme tady měli tříčlennou rodinu, která požila muchomůrku zelenou. Přistupovalo se tehdy k dialýze a průběh byl vážnější. Rok předtím lékaři bojovali s otravou pacienta muchomůrkou tygrovanou," připomněla mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Na první výpravu do lesa se v nejbližších dnech chystá třeba vášnivý houbař Václav Hlaváček z Chropyně. Loni si z lesa přinesl spoustu bedlí, pýchavky i úctyhodné praváky. „Letos jsem na hřibech ještě nebyl. Je podle mě ještě hodně zima, ale koncem května už se určitě vypravím. Čekám jen až se trochu oteplí," řekl Hlaváček.