Pěstitelé představují také lilie, denivky nebo jiřiny. Výstavu si během prvního dne nenechaly ujít stovky lidí. 

Ve velkém sále a chodbách holešovského zámku se tento víkend sešli pěstitelé mečíků ze střední Evropy. Patnáct Čechů, osm Slováků a tři Poláci představili návštěvníkům dohromady asi tisícovku květů.

„Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen novošlechtěné české odrůdy, ale také odrůdy ze Spojených států amerických, Ruska, Lotyšska, Litvy a dalších zemí. K mečíkům jako doplněk přidáváme také lilie, denivky a jiřiny,“ popsal předseda pěstitelské organizace Gladiris Petr Mimránek.

Hodnocení před výstavou

Před samotnou výstavou hodnotila mečíky odborná porota.

„Správně se mají hodnotit podle daných parametrů, kdy porotci obcházejí jednotlivé vystavené květiny a zapisují na papírek jejich bodové ohodnocení. To by však trvalo příliš dlouho, takže jsme zvolili takzvané dědinské hodnocení. Vystavovatelé přinesli porotě vždy několik květin v dané kategorii a porota hlasovala, který z mečíků je nejhezčí. Částečně jsme tak zachovali i ty odborné parametry hodnocení,“ vysvětlil Mimránek.

Kateřina Lukeštíková, Jalubí, narozena  25. července 2021 v Uherském Hradišti, míra 49 cm, váha 3450 g
Nově narozená miminka ve Zlínském kraji - 30. týden 2021

Mečíky se rozdělují do kategorií podle velikosti květů. Kromě čistoty barvy se hodnotí také klas a postavení jednotlivých květů na něm.

„Máme pět tříd. A každá z nich má pevně stanoveno, jakou má mít šířku květů,“ přiblížil Mimránek.

Vydrží dlouho

Pořadatelé začali celou akci připravovat už v lednu. Zapojili se také členové místního zahrádkářského svazu nebo hlavní aranžér Pražského hradu.

„Udělali profesionální aranžmá. Dokonce přizvali také hlavního aranžéra z Pražského hradu, pana Malého. A musím říct, že se jim to moc povedlo,“ vyzdvihl pořadatel.

Převést v horkém počasí tisíc květů do Holešova podle něj není problém, protože polorozvinuté mečíky vydrží dlouho.

Proto se řezané květy nepřeváží ve vodě.

Stovky návštěvníků

Mezinárodní výstava přilákala do holešovského zámku stovky lidí.

„Doposud přišlo asi 600, možná 700 návštěvníků,“ odhadoval Mimránek během sobotního odpoledne.

Akce se koná u příležitosti 55. výročí založení pěstitelské organizace Gladiris, která výstavu pořádá ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Holešov.

Výstava bude otevřena i v neděli 1. srpna a to do 15 hodin. Poté začne výprodej květů. Vstupné je dobrovolné.