V Holešově ano, dokonce o dvě stovky. „Poplatek zvýšíme ze současných 496 korun na 696 korun za osobu. Museli jsme k tomu přistoupit, protože se zdražuje všechno kolem, třeba doprava na skládku," vysvětlil místostarosta Jaroslav Chmelař.

Dodal, že podle usnesení zastupitelstva začne vyhláška platit od 1. ledna 2013.

Místní lidé jsou z toho v šoku. „Myslím si, že by město mělo finance získávat z jiných prostředů než právě takto. Je to dost velký skok, pro ty, kteří musí počítat každou korunu – třeba rodiny s dětmi nebo pro seniory je to opravdu moc," povzdechla si Lucie Ságnerová z Holešova.

Nepatrně, ale přece, se zvedne poplatek za svoz odpadu také v Morkovicích-Slížanech. „Cena by se měla zvýšit asi o padesát korun. Myslím, že to není velká částka, zvlášť, když jsme výši poplatku neměnili od roku 2007. Od ledna tak poplatek za jednu osobu v domácnosti vyjde na 550 korun," vyčíslil tamní starosta Pavel Horák.

Podle něj šak budou poplatky upraveny podle členů v domácnosti podobně jak tomu v minulosti. „Pokud žijí ve společné domácnosti dva lidé, zaplatí nově jeden tisíc korun. Čtyřčlenná domácnost zaplatí tisíc pět set korun, pětičlenná pak šestnáct set dvacet korun," přiblížil Horák.

Také v Kroměříži vstoupí od Nového roku v platnost nová vyhláška o místních poplatcích. Podle tamního mluvčího Pavla Zrny ale zůstává stávající sazba beze změn.

„Poplatky za odpady zůstanou na stejné výši jako v letošním roce. Více peněz ale bude stát například umístění reklamy na veřejném prostranství či vyhrazené parkování. Nižších sazeb se naopak dočkají provozovatelé restauračních zahrádek," vyjmenoval některé ze změn mluvčí Zrna.

Podstatnou změnou, co se týče odpadů, je ale rozšíření definice poplatníka.

„Zatímco doposud byly poplatníkem pouze fyzické osoby s trvalým bydlištěm nebo vlastníci rekreačního objektu na území obce, nově musejí za odpady platit i cizinci s trvalým nebo přechodným pobytem na dobu delší než tři měsíce. Rovněž cizinci, kterým byl v České republice udělen azyl a majitelé bytů nebo rodinných domů, v nichž není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba," přiblížil mluvčí s tím, že platit budou noví poplatníci za jednu osobu.

Poplatek za odpady činí 
v Kroměříži 492 korun na osobu. „I přesto, že zákonem stanovený limit umožňuje sazbu navýšit až na 750 korun," upozornil Zrna.

V řadě měst regionu budou o poplatcích teprve rozhodovat. Například v Bystřici pod Hostýnem zasedne městské zastupitelstvo 17. prosince a jedním z bodů bude právě rozhodování o výši poplatku za odpad. Stejné rozhodnutí učinilo ve čtvrtek večer zastupitelstvo v Koryčanech. Tamní starosta Zdeněk Šmela však nechtěl komentovat změnu dříve, než se k ní vyjádří na samotném jednání zastupitelé.