Výstava nabídne čtrnáct stanovišť s exponáty, které doplňují moderní multimediální prvky jako videomapping, televizní obrazovky, speciální světelné afekty a holografie.

„Dominantou je obří replika sochy Moai - symbolu Velikonočního ostrova, nejdražším exponátem kopie slavné Mitchell-Hedgesovi křišťálové lebky, která se stala hlavním vizuálem výstavy. Má odnímatelnou čelist a údajně vyvolává hypnotické stavy,“ řekla mluvčí Městského kulturního střediska Dana Podhajská. Vystavená kopie je stejně jako originál vybroušena z jednoho kusu krystalu přírodního křišťálu v poměru jedna ku jedné.

Výstava Leonardo da Vinci - Cesta do tvořivé mysli génia, 3. června - 29.8.2021.
Holešov představí da Vinciho nádhernou Monu Lisu i bojový tank

Mezi další až okultní exponáty patří například „hudební zbraň hromadného ničení“. Za tu je označována stříbrná trubka z hrobky faraona Tutanchamona. Traduje se, že dokáže přivolat válku.

Objeví se ale i několik náboženských artefaktů - Svatý grál, ze kterého Ježíš Kristu pil při Poslední večeři Páně, kopí osudu, které mu římský voják zabodl do boku a relikvie Turínského plátna, do něhož Kristovo tělo po ukřižování zabalili.

„Je vystavené v samostatném sále, který je zatemněný, aby nasvětlené čtyři metry dlouhé plátno vyniklo. Na látce je okem patrný otisk Kristovy tváře a těla,“ uvedla Podhajská.

Jiří Valach renovuje veterány.
Jak vytvořit z autovraku klenot? Jiří Valach a spol to umí

„Samostatnou vitrínu a umístnění ve středu druhého sálu si zasloužila metr krát metr velká maketa mystické knihy Codex Gigas zvané Ďáblova bible,“ doplnila Dana Podhajská. Originál pravděpodobně pochází ze 13. století a v chrudimském klášteře ji zřejmě sepsal jediný člověk. 

Výstava bude k vidění v následujících téměř třech měsících, od 3. 6. do 29. 8. 2021. Otevřeno bude sedm dní v týdnu. Více informací o otevírací době a vstupném najdete na stránkách Městského kulturního střediska nebo přímo na holešovském zámku.