„Došlo k mnoha jednáním, kde jsme si museli vyjasnit jednotlivé požadavky stran a nakonec uzavřeli dohodu. Koaliční smlouva je podepsána," potvrdil v pátek Deníku dosavadní místostarosta města Rudolf Seifert.

O jednotlivých postech a o tom, jak bude vypadat nové složení městské rady, bude jasno v pondělí.

„V šestnáct hodin se na zámku sejde ustavující zastupitelstvo," konstatoval Rudolf Seifert.

S vítěznými lidovci, kteří ve volbách získali 18,99 procent hlasů, odmítli ostatní strany spolupráci hned na samém počátku. Důvodem prý byla agresivní předvolební kampaň, na kterou KDU-ČSL v čele s Pavlem Karhanem sázela. Samotného Karhana prý podoba nové koalice nijak zvlášť nepřekvapila.

„ODS si založila kandidátku ANO, tím je jasné, že chtějí zůstat u moci. Nejdříve jsem si myslel, že bychom se s ANO mohli dohodnout, ale jednání s nimi mě přesvědčilo, že spolupráce nebude možná," shrnul lídr lidovců.

Nové složení vedení města podle něj pouze zakonzervovalo stávající koalici, následující čtyři roky tak budou lidovci opět v opozici.

„Je to špatná volba, lidé chtěli změnu, proto volili mě a volili ANO, které změnu avizovalo. Nicméně opoziční politiku jsme dělali dobře a budeme v tom i nadále pokračovat," dodal Pavel Karhan.

Přestože holešovská ODS ve volbách neuspěla, dosavadní starosta města a lídr její kandidátky Pavel Svoboda je s nově vytvořenou koalicí spokojen.

„Je to nejlepší řešení, které připadalo v úvahu. Koalice sice není složena úplně podle politického vzorce, ale odráží se v ní mezilidské vztahy," okomentoval novou sestavu radnice dosavadní starosta.

Občanské demokraty podpořilo v Holešově ve volbách pouze deset procent lidí a získali tak v zastupitelstvu dva mandáty, které obsadili dosluhující starosta Pavel Svoboda a jeho předchůdce ve funkci, nynější ředitel holešovského gymnázia Zdeněk Janalík. Po dlouholeté vládě pravice v Holešově tak byly výsledky voleb pro ODS značným zklamáním.

„Jsem mimořádně zklamaný z lidí z Holešova, kteří se nechali ovlivnit negativními pomluvami v předvolební kampani spřátelených lidovců," posteskl si pro Deník Pavel Svoboda.

Vinu však nepřisuzuje pouze kampani KDU-ČSL, ale také celkové situaci ODS, které se nedaří ani na celostátní úrovni, i svému počínání v úřadu: uvažuje proto o odstoupení z funkce zastupitele.

„Musím se zamyslet, v čem jsem udělal chybu. Každý politik by podle měl vyvozovat důsledky a proto opravdu zvážím v příštím roce rezignaci" potvrdil s tím, že politickou scénu ale zatím definitivně opouštět nehodlá.