Své o tom ví i například vedoucí prodejny hraček Wiki v Kroměříži Božena Bardůnková. „Je spousta hezkých, vzdělávácích hraček, ale děti jdou především po reklamách. Občas chodí rodiče na věci z katalogu, většinou jsou ale ovlivněni reklamou v televizi," potvrdila vedoucí.

Lidé podle ní už s vánočními nákupy začali, největší nával zákazníků však přijde až s prosincovou výplatou. Hodně se podle vedoucí kupují například vybarvovací kabelky pro mladé slečny, různá nehtová studia a laboratoře třeba na parfémy a mýdla. Znovu se prý vrátila do módy i interaktivní zvířátka s názvem Furby. „U kluků to jsou pak tradičně vrtulníky, tanky a auta na dálkové ovládání," míní Božena Bardůnková.

Neutuchající oblibu v autech u dětí potvrzuje i mladý tatínek z Chropyně Pavel Beňa.

„Můj čtyřletý Denisek si přeje autíčka na dálkové ovládání z kolekce kolem filmu Auta. Kromě toho si ale napsal také například o stolní hokej, sadu pro výpravčího, lyže a kopačky," vyjmenoval Pavel Beňa, který prý už má většinu dárků dokonce nakoupeno. Přednost dává internetovým obchodům před těmi kamennými.

„Je to mnohem pohodlnější a nemusím se nervovat kvůli davům lidí, které už začínají být v každém obchodě," myslí si tatínek.

Naopak maminka Hana Jelínková z Kroměříže dává přednost kamenným obchodů. „Některé dárky jsem tam ale nesehnala, tak jsem je musela přeci jen koupit přes internet," připouští.

Její malý syn Honzík si také přeje auta, vláčkodráhu, stavebnici Lego nebo třeba plastelínu. „Nejvíc ze všeho si ale vysnil akvárium s rybičkami," dodala třiadvacetiletá maminka. Také ona už má všechny dárky pod střechou, jako cukrářka totiž nebude mít v prosinci moc času.

Podle vedoucí prodejny hraček Pompo v Kroměříži Ladislavy Novákové se tradičně dobře prodávají společenské hry. „Každý rok jsou samozřejmě nové. Letos je to například postřehová hra Duch, kterou už jsme doprodali, případně hry Dobble nebo Vikingové," vyjmenovala.

Hitem pro menší holčičky jsou podle ní určitě nové zvukové panenky. „Nemají klasický design, jedna je dokonce černoška. Jsou velké a opravdu pěkné, předčily v prodeji naše očekávání," přiznává vedoucí prodejny.

Stálicí je podle ní také samozřejmě Lego a na odbyt jdou i dřevěné vláčky. Některé dražší hračky přetrvávají v oblibě od loňska.

„Největším hitem bylo loni obojživelné auto nazvané VaporizR, a i letos bylo nejdřív vyprodané. Loni ho neměli na začátku prosince snad ani v jednom hračkářství a na internetu se pak prodávalo za přemrštěné ceny," připomněla Ladislava Nováková.

Oblíbeným vánočním dárkem pro starší děti jsou samozřejmě knihy, které koneckonců udělají radost i mnohým dospělým. Podle vedoucí prodejny knih Kanzelsberger v Kroměříži Jaroslavy Zabloudilové jdou nejvíc na odbyt například Řeka bohů od Wilbura Smitha, Závrať všedních dnů od Nory Roberts, z kuchařek pak především letošní hit: Vaříme s Láďou Hruškou.

„Pro děti je pak oblíbená například nádherná kniha Chytré pohádky pro malé rozumbrady, u malinko starších zase například série Anička u moře, na horách a Anička a její kamarádi," vyjmenovala vedoucí knihkupectví.

Stálicemi jsou podle ní Pipi dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu, Malý princ, nebo třeba Mikeš, které v knihkupectví ani dnes nesmějí chybět.

Lidé už s nákupem dárků dávno začali i v knihkupectvích, ten největší blázinec ale čekají až poslední týden před Vánocemi.

„Jsme rádi, že alespoň o svátcích se knihy kupují v takovém množství. Nemůžeme si samozřejmě stěžovat, protože jsme na hlavním tahu městem, ale přece jen jsou vánoční svátky pro knižní trh ty pravé žně," uzavřela Jaroslava Zabloudilová.