Jejich koníček ale není pouze o kolech. „Spojuje nás i láska k prvorepublikovému oblečení, historii a klidu. Mobily sice máme, ale jsme rádi, že nejsme závislí na technologiích. Nesledujeme ani čas. Můj manžel má hodinky, které nejdou, a tak máme vždy na všechno dost času,“ popisuje Kristýna Ducháčová z Prakru.

Kola a koloběžky pro malé i velké

Prakr tvoří patnáct členů, kteří dohromady vlastní kolem stovky historických kol nejčastěji z období třicátých a čtyřicátých let. Přesto je asi osmdesát bicyklů stále pojízdných.

„Díky tomu můžeme kola střídat, takže diváci na akcích, kam jezdíme, vidí stále něco nového. Naše kola si mohou taky vyzkoušet. Kolo je přece jízdní prostředek, nemá viset ve vitrínce jako nějaká ozdoba,“ myslí si Kristýna Ducháčová. Kola si mohou vyzkoušet také děti, které se mohou projet i na historické koloběžce.

Mezi unikátní kousky sbírky patří například kola vyrobená v roce 1918, historické elektrokolo nebo kolo Orljonok.

„Je to první sériově vyráběné dorostenecké kolo ze sovětské továrny, která vznikla v roce 1937. To kolo má ještě pořád originální pláště a jezdí na něm náš syn. Jeho nevýhodou ale je, že je celkem těžké,“ vysvětluje Ducháčová. Prakr vlastní také dvacet dámských bicyklů.

Letos si historická kola prohlédnou ještě návštěvníci Hodů svatého Václava v Kyselovicích. Do Kroměříže zajedou cykloveteráni znovu až 5. října na Den uniformovaných sborů. Poté končí sezónu a kola nechají odpočívat až do března dalšího roku, kdy se ukáží v plné parádě na Odemykání Moravy v Kvasicích.

Den otevřených Arcibiskupských sklepů 2019 v Kroměříži.
Arcibiskupské sklepy rozšiřují vinice i nabídku odrůd