„Nikdy jsem nebyla hernám, barům s automaty a ruletou nakloněna, v Holešově o tomto ale bohužel nerozhodují občané, obyčejní lidé. Je to v rukou města," postěžovala si Deníku holešovská podnikatelka, která si nepřála zveřejnit jméno.

Podle ní by město mělo umístění heren a jejich vizuál v centru regulovat. Nezdá se jí být v pořádku, když například na historickou budovu nedaleko kostela povolí radnice umístit obrovský nápis hlásající reklamu herny.

„Zvlášť, když vím, že dělají problém s každou cedulkou, když si chce nějaký obchodník nebo třeba kadeřnice dát před podnik svoji reklamu. A tohle najednou tohle ničemu nevadí?" diví se mladá podnikatelka.

Podle ní by každému normálnímu, soudnému člověk mělo být jasné, že to, co se ve městě děje není v pořádku.

Podobně to vidí i další obyvatel města Radim Tupý. „Všude se proti tomu bojuje a tady se to nějak rozmáhá. Myslím si, že v centru by to podobné podniky být neměly," tvrdí. On sám by takové zařízení ani nenavštívil, myslí si ale, že to může mít negativní dopad třeba na mládež.

„Nedaleko nově otevřeného kasina je i další bar s ruletou a automaty, takže je skoro jasné, že ti, co k tomuto druhu zábavy táhnou, navštíví i ten nový podnik," uvažuje živnostník.

Umístění kasina do památkáři uznávané budovy se nelíbí ani správci holešovského muzea Ondřeji Machálkovi. Podle něj je množství podobných podniků v centru Holešova už nadmíru a radnice by to měla zamezit. „Chápu ale, že zatím není způsob, jak to regulovat," připouští správce.

I on se shoduje s názorem, že přítomnost hazardu v centru může ovlivnit nejenom mládež, ale i jiné občany. „Čím větší je totiž nabídka, tím hůř člověk odolává a je větší šance, že může k takové činnosti sklouznout," vysvětlil Ondřej Machálek.

Starosta Holešova Pavel Svoboda (ODS) ale nepřipouští, že by město mělo problém s gamblerstvím. „Zatím neregistrujeme, že by ve městě byly nějaké problémy z toho titulu, že bychom se setkávali s nějakými gamblery. Nejsou tady lidé, kteří mají s hráčstvím problémy," míní Pavel Svoboda.

Přesto připouští, že do historického centra podobné podniky nepatří. „Jak ale chcete nařídit lidem, komu mohou prostory pronajmout? Jedná se o privátní objekty, kde se majitel rozhodl sám, komu prostory pronajme," krčí rameny starosta.

Město nemá a ani v brzké době nechystá reguli nebo vyhlášku o omezení takovýchto podniků v centru města. Přítomnost hráčských podniků má ale přece jen jednu výhodu: holešovská radnice z nich má nezanedbatelný finanční příjem, který směřuje na sport, kulturu a prevenci.

„V předchozích letech se částka pohybovala okolo jednoho milionu, letos je to už ale okolo pěti milionů korun," dodal starosta.