„Letos se mohou návštěvníci těšit na vůbec nejstarší exemplář evropského kontinentu, který má už půl tisíciletí, nechybějí ani další unikátní bonsaje. Podobně kvalitní exponáty, jaké jsou k vidění u nás, najdete až v daleké Číně," upozornil manažer výstavy Vojtěch Zahradník.

Atmosféru Dálného východu doplňuje osm japonských kaligrafií, které zapůjčil jejich autor Sven Kraus.

„Zvláštností děl, která byla nedávno vystavena například ve Vídni, je to, že do tuše, jíž jsou znaky psány, byla přimíchána prášková bronz," popisuje kaligraf. V asijském stylu se nese i doprovodný program: v typické japonské čajovně si lidé mohou posedět a zúčastnit se tradičního obřadu čaje, který budou servírovat hostesky v kimonech.

Program pak doplňuje tuzemská produkce Českého zahrádkářského svazu. Lidé mohou navštívit expozici dvaceti druhů nejpálivějších chilli papriček, k vidění jsou i okrasné dýně. V centru dění jsou také jablka.

„Kromě klání o nejchutnější štrúdl podzimní Florie je totiž přichystána ukázka toho, jak se za časů našich prarodičů vyráběl mošt a jak tento nápoj chutná čerstvě vylisovaný. Návštěvníci mají navíc možnost pořídit si zásobu oblíbených druhů jablek na zimu," dodal Vojtěch Zahradník.

Oblastní výstavu pořádají zahrádkáři každý rok a také letos se na přípravě podílela řada lidí. „Například aranžování nám dělají děvčata zahrádkářky, nikoli floristky, i ony ale dovedou opravdu velké věci. Na letošní neúrodu máme rekordní počet vzorků, celkem 609 vzorků ovoce a zeleniny," prozradila předsedkyně holešovských zahrádkářů Vlasta Čablová.

Jak už bývá zvykem, návštěvníky opět čeká široký sortiment ovocných keřů, stromků, cibulovin, zahradního nábytku a techniky.

„Je tady velký výběr chryzantém, tak jsem nějaké nakoupila. Kromě toho jsem pořídila také smrček. Opět mě to tady nezklamalo," pochvalovala si pro Kroměřížský deník jedna z prvních návštěvnic letošní výstavy Lenka Halamová.

Chovatele zase potěší drobné zvířectvo, třeba králíci nebo papoušci. Chybět nebude ani doprovodný program pro celou rodinu: na jevišti se vystřídají Petra Černocká, Standa Hložek nebo Petr Rezek, pro děti se otevřela venkovní i vnitřní část Dětského světa a jsou přichystány prolézačky, skluzavky, skákací hrad a řada dalších atrakcí.

Pro malé i velké jsou na Florii letos připraveny také dílničky, kde si lidé vyzkoušejí, jak si vyrobit svíčku nebo třeba prstýnek z drátu. Expozice bude na kroměřížském výstavišti k vidění až do neděle 11 října.