Vedení města už totiž obdrželo žádost stavební společnosti o prodej pozemků právě v místní části Vážany – Kopce.

„Záměrem žadatele je příprava pozemků na výstavbu domů pro ubytování seniorů včetně technické infrastruktury," potvrdil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Žádost už projednali kroměřížští radni a zastupitelé.

„Ti ale prozatím bod z jednání stáhli, protože zástupci osadního výboru místní části Vážany chtějí, aby byl záměr prezentován i občanům a mohli se k němu vyjádřit. Další projednávání je tedy naplánováno na 27. února," dodal Pavel Zrna.

A lidé z Vážan se na výstavbu nových domků pro seniory zatím moc netváří.

„Představa je to sice pěkná a nemám proti tomu nic, ale pokud z dlouhodobé zkušenosti vím, tak Vážany postrádají spíš sportovní areál," krčí rameny třeba Patrik Možiš.

Informace trochu zaskočila dalšího obyvatele Vážan Radka Svobodu. Nápad se mu ale docela zamlouvá „Když by tady vyrostlo takové satelitní městečko, kdo ví, jestli bych tam jednou neskončil," usmál se řidič. Sám si prý nedokáže představit, co by to vlastně obnášelo.

„Když ale budu starý, tak mi bude jedno, kde budu bydlet. Asi bych se spokojil s běžným domovem pro seniory," míní Radek Svoboda.

Vážanský osadní výbor prý zatím není v zásadě proti. „Pozemky v místní části Vážany by ale měly být prodávány promyšleně a o jejich prodeji by měla místní část spolurozhodovat," vyjádřil se pro Deník předseda osadního výboru Emil Sedlařík.

Podle něj by finance z prodeje pozemků měly být investovány zpět do rozvoje Vážan, o konkrétním účelu by měli rozhodnout sami obyvatelé.

„V některých městech to takto skutečně funguje: místní části více spolurozhodují a město s nimi v těchto záležitostech komunikuje, ať je to prodej pozemků nebo rozhodování o investicích," upozornil předseda.

Budování podobného zázemí pro seniory je nicméně v zahraničí zcela běžné.

„Chtěli bychom vybudovat něco takového i v Kroměříži, ale abychom mohli začít stavět, potřebujeme dohodu s městem. Proto zatím nemohu říct, nakolik náš záměr bude reálný," vysvětlil za investorskou firmu Miloslav Pavelka.

Jednat by se podle něj mělo o malou satelitní vesničku pro seniory s doprovodnou infastrukturou.

„Máme sice už jasné představy, ale zatím je předběžné hovořit o konkrétní variantě," dodal Miloslav Pavelka s tím, že pro mnohé seniory by podle něj byl projekt přínosem.

MAREK HOŘAVA