Dvoudenní hudební akce se uskuteční na Velkém náměstí a pro diváky a posluchače je celý program zdarma. Maďarsko bude v programu zastupovat Vojenská hudba Kaposvár, polská vojenská hudební tělesa bude reprezentovat Vojenská hudba Bytom.

Ze Slovenska přijede Vojenská hudba ozbrojených síl Slovenskej republiky Bratislava, z českých souborů zahraje Ústřední hudba Armády ČR, Vojenská hudba Olomouc a Vojenský umělecký soubor Ondráš.

Léto na kroměřížském Velkém náměstí oživí soutěž R-faktor.
Kroměřížská Superstar? Startuje soutěž amatérských hudebníků

V sobotu 27. srpna se od 17 hodin v samostatných koncertech představí jednotlivé zahraniční soubory, s českou Ústřední hudbou AČR vystoupí zpěváci Martin Chodúr a Lucie Silkenová.

„Program v neděli 28. srpna zahrnuje „showprogramy“ všech hudeb a doplní je vystoupení motocyklové čety Vojenské policie a kroměřížských mažoretek, Armáda ČR tu předvede ukázky techniky a program festivalu uzavře tradiční monsterkoncert všech hudebních uskupení,“ popsala Šárka Kučerová z kroměřížské radnice.

„Historie Kroměříže byla po několik století spjatá s vojenskou posádkou. Není tedy divu, že právě u nás se koná festival vojenských hudeb a je stále oblíbený a hojně navštěvovaný,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kořeny v 60. letech

Počátky festivalu vojenských hudeb v Kroměříži sahají do posledních ročníků festivalu Armádní soutěže umělecké tvořivosti, který se v Kroměříži konal od šedesátých let minulého století.

„Tradice byla obnovená po roce 1992, od té doby se koná každoročně. Výjimkou byly roky 2002, kdy byla armáda nasazená při povodních, a léta 2009 a 2010, kdy armáda o festival neměla zájem s tím, že ve městě již není vojsko,“ dodala Kučerová s tím, že posádka opustila Kroměříž v roce 2004.

Tradice festivalu vojenských hudeb byla opět obnovena v roce 2011. V roce 2020 se festival nekonal kvůli epidemii koronaviru.

„Loni sice proběhl, ovšem bez účasti zahraničních souborů,“ uzavřela Kučerová.