Masopustní průvod tam vyrazil už v 9 hodin od areálu kroměřížského střediska volného času Šipka, na samotný jarmark pak dorazil o tři čtvrtě hodiny později. Na hudbu, o kterou se postarali muzikanti Zdounečanky, si tam zatančily maškary samy mezi sebou i s příchozími lidmi.

Oficiálního zahájení jarmarku se chopil starosta Jaroslav Němec, který neopomněl ani nezvykle chladné počasí, které masopust provázelo: ty předchozí měly většinou spíš jarní atmosféru. Před starostu pak předvedli i medvěda, který neodešel s prázdnou, ale s lahví slivovice, na oplátku pak první oficiální masopustní tanec patřil právě starostovi s medvědem.

Velký zájem vzbudila ve středu 7. února premiéra filmového dokumentu Květná zahrada rukama zahradníků v Kině Nadsklepí v Kroměříži Projekci si nenechali ujít ani olomoucký arcibiskup Jan Graubner (na snímku vlevo), olomoucký biskup Josef Nuzík, starosta K
Dokument představil Květnou zahradu. A v Kině Nadsklepí bylo plno

Na jarmarku kromě masek nechybělo ani množství stánkařů nabízejících uzeniny, frgály, oblíbené trdelníky, medovinu, nebo řemeslné výrobky. Na své si však přišly i děti, pro které byl k dispozici historický kolotoč, střelba z kuše, výtvarné dílničky, nebo jízda na ponících. Některé se navíc projely i ve voze, který se okolo jedenácté hodiny vydal v čele masopustního průvodu napříč městem zpět k Šipce. Jinak na náměstí panovala všeobecná spokojenost.

„Je to tu fajn, člověk tu potká věci z celého kraje. Kdo nemá rukavice, koupí si rukavice, kdo nemá čokoládu, koupí si čokoládu a kdo se chce jen podívat, tak se podívá. Hlavně to ale lidi donutí jít ven,“ zhodnotila třeba Jiřina Sikorová z Kroměříže. Chladné počasí atmosféru tradiční akce nijak nezkazilo. „Já jsem už jako dítě lyžovala, takže ta trocha sněhu je pro mě spíše radost,“ dodala.

Celodenní masopustní zábava, kterou až do večera doprovázela také dechová hudba Kunovjané nebo kejklířská vystoupení, přilákala i řadu lidí mimo region. „Moc se mi tu líbilo, jsem tu poprvé. Bylo to moc příjemné, masky přátelské – a právě ty mě sem nejvíc přilákaly. Vyrazila jsem až letos, protože už jsem v důchodu a mám na to čas,“ vyjádřila se Eva Píšová, která na kroměřížský masopustní jarmark dorazila až z Brna.

Na kroměřížském výstavišti Floria otevřou v pátek 17.6. poprvé oficiálně prostor plný atrakcí nazvaný Dětský svět.
Turistická sezona v Kroměříži bude letos patřit hlavně dětem, slibuje radnice