Zatímco ráno v 9 hodin tam registrovala Krajská hygienická stanice Zlínského kraje 648 aktuálně potvrzených případů, z otevřených datových sad Ministerstva zdravotnictví bylo patrné, že o sedm hodin později jejich počet vzrostl už na 805.

Na Uherskohradišťsku to činilo rekordních 565 nakažených na 100 000 obyvatel, zatímco druhá nejnakaženější, Praha, hlásila v té chvíli 500 nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel.

Z důvodů nárůstu COVID-19 nakažených ruší Uherskohradišťská nemocnice plánované operační výkony od 5. října až do odvolání.

V Uherskohradišťské nemocnici měli ve středu 30. září aktuálně hospitalizovaných 60 covid pozitivních pacientů.

Karanténa v domově se zvláštním režimem Vážany v Kroměříži.
Koronavirus pronikl do domova se zvláštním režimem Vážany v Kroměříži

„Z tohoto počtu je osm pacientů na oddělení ARO ve vážném stavu, další pacienti jsou ve stabilizovaném stavu,“ informoval ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Mimo lůžek ARO, následné intenzivní péče a infekčních lůžek tam podle něj mají připravenu ještě další stanici s lůžky vybavenými kyslíkem pro příjem covid pozitivních pacientů, kterou v těchto dnech aktivovali a už i tam mají první pacienty.

Chybí zdravotníci

„V provozu nám nyní chybí bezmála 90 zdravotníků, v souvislosti s onemocněním covid je to asi patnáct z nich, další jsou ale v pracovní neschopnosti nebo na ošetřovném. Pro nově aktivovanou lůžkovou stanici jsme navíc museli poskládat týmy, které jsme vytvořili ze zdravotníků z našich oddělení,“ upřesnil ředitel s tím, že ze všech těchto důvodů a také s ohledem na vývoj onemocnění COVID-19 v uherskohradišťském okrese, ruší Uherskohradišťská nemocnice plánované operační výkony v týdnu od 5. října 2020 do odvolání.

„Toto opatření se samozřejmě netýká akutních operací, které provádíme dál, a také ambulantně prováděných výkonů. Objednané pacienty o tomto rozhodnutí informujeme. Pokud se situace v regionu zlepší, budeme okamžitě reagovat a operační program obnovíme,“ dodal Petr Sládek.

V tomto týdnu intenzivně řešilo změnu systému péče o pacienty s koronavirem ve Zlínském kraji vedení krajských nemocnic. Dohodlo se i se záchranou službou a nemocnicí ve Valašském Meziříčí.

Covid pacienty už přijímají i ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži

„Lidé, u nichž průběh onemocnění vyžaduje hospitalizaci, už nebudou směřováni pouze do Uherskohradišťské nemocnice, jak tomu bylo doposud. Standardní pacienty s onemocněním covid už nyní přijímají i nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži, kde jsme nově vyčlenili vždy jednu patnáctilůžkovou stanici právě pro tuto péči. Chceme tím ulehčit Uherskohradišťské nemocnici, kam budou i nadále směřovat pacienti z jejich okresu a především nejtěžší případy z celého kraje vyžadující umělou plicní ventilaci,“ řekl Deníku Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Defibrilátor v hodnotě takřka 50 tisíc korun předal 30. září v obřadní síni radnice řediteli Územního odboru Uherské Hradiště HZS Zlínského kraje Jaroslavu Olbertovi starosta města Stanislav Blaha.
Nový defibrilátor věnovalo město hradišťským hasičům

Ty se podle něj připravují na další případný nárůst počtu covid pozitivních pacientů v regionu.

„V Kroměříži už jsme přijali jednoho covid pozitivního pacienta, ve Zlíně dva a navíc máme na oddělení ARIM ve Zlíně jednoho pacienta ve velmi vážném stavu na přístroji ECMO, tedy na mimotělním oběhu,“ řekl Radomír Maráček.

Počty nakažených rostou v celém Zlínském kraji

„Nárůsty počtů nových případů evidujeme napříč celým Zlínským krajem. Už od začátku pandemie má Uherskohradišťsko nejvyšší počty pozitivních. Zpočátku na Uherskobrodsku, poté Vlčnov a další obce. Vysoký počet nemocných připisujeme vyššímu cestovnímu ruchu v této lokalitě. Tato situace odráží nemocnost v populaci,“ uvedla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje podle slov Venduly Ševčíkové k poslednímu září uzavřela tři školy, dále nařizovala pouze individuální karanténní opatření.

„Pokud byly či jsou školy uzavřeny, uzavřel je buď zřizovatel nebo ředitel samotné školy,“ upřesnila Vendula Ševčíková.

K 30. 9. 9:00 hodin evidovala Krajská hygienická stanice Zlínského kraje ve Zlínském kraji celkem 1623 nemocných. O sedm hodin později už to bylo 1949 potvrzených případů onemocnění COVID-19.

V okrese Uherské Hradiště, ráno 648 případů, odpoledne 805 případů, což činí 565/100 000 obyvatel. 

V okrese Zlín, ráno 442 případů, odpoledne 529 případů, což činí 275/100 000 obyvatel. 

V okrese Kroměříž, ráno 398 případů, odpoledne 456 případů, což činí 431/100 000 obyvatel. 

V okrese Vsetín, ráno 135 případů, odpoledne 159 případů, což činí 110/100 000 obyvatel.