Jen několik minut po druhé hodině dorazila k volbám například Květa Kupčíková z Kroměříže. Volit chodí pravidelně a pokud to lze, vždy využije hned první půlhodiny po otevření místností.

„Je to pro mě vlastenecká povinnost. Myslím, že by měli chodit všichni, kteří volební právo mají. Je chyba, že moc lidí k eurovolbám nechodí, pokud tam chceme mít důstojného člověka nebo přímo některého ze svých favoritů, je třeba ho svým hlasem podpořit," myslí si seniorka.

Její manžel odvolí z domu, kam za ním dorazí i urnou volební komise. „Manžel je nepohyblivý, takže objednávám urnu u komise a objednal si ji u mě i soused, takže komise přijde přímo k nám domů," dodala Květa Kupčíková.

S pevným rozhodnutím šla k volbám také Terezie Velčovská z Kroměříže. „Dnes jsem šla volit výjimečně hned po otevření volební místnosti. Ale k volbám jinak chodím pravidelně. Byla jsem rozhodnuta hned na začátku, koho budu volit. Předvolební sliby a kampaně mě nijak neovlivnily," řekla Deníku.

Ve volebním okrsku číslo osm, který má svou místnost na kroměřížském gymnáziu, se lidé střídali ve zhruba pětiminutových intervalech. K volbám do europarlamentu podle komise zatím chodí především poctiví a pravidelní voliči: celkem tam mají na seznamu přes tisíc lidí.

Odevzdat svůj hlas přišla například Eva Nováková. Zda půjde volit, si prý ze začátku nebyla zcela jistá, má ale u voleb pravidelnou účast a to ji prý nakonec přesvědčilo.

„Tentokrát jsem se ale hodně rozmýšlela, jestli jít. Nemyslím si, že by evropský parlament byl pro naši zemi nějak zásadní, ale přeci jen si myslím, že je dobré se zúčastnit. Volební kampaň mě absolutně neovlivnila, byla jsem rozhodnuta od prvopočátku, komu dám svůj hlas," poznamenala před vstupem do volební místnosti.