Jen pro připomenutí, ve Zlínském kraji přišlo vhodit svůj hlas necelých 134 tisíc lidí, tedy 27,73 procent oprávněných voličů. Je to o něco méně než celorepublikový průměr, který dosahuje 28,22 procent.

ODS získala ve Zlínském kraji 27,51 procent (v ČR 31,45), ČSSD 23,17 procent (v ČR 22,38), KDU-ČSL 15,75 (v ČR 7, 64) a KSČM 12,71 procent (v ČR 14, 18). Výraznější podporu měli v porovnání s ostatními více než dvěma desítkami stran i Starostové a nezávislí – Vaše alternativa, a to 3,49 procent (v ČR 2, 28).

Lídr vítězné ODS Libor Lukáš si výsledky pochvaluje. „Je to satisfakce za předešlý neúspěch, za tu studenou sprchu, která přišla vloni na podzim při krajských volbách. Je vidět, že lidi dokáží rozeznat, co jsou sliby a co realita,“ míní Lukáš. Lze podle něj předpokládat, že příznivci ODS a ČSSD budou tvořit i do budoucna dva silné politické proudy a soupeřit mezi sebou.

Lidovecký předseda Jindřich Ondruš je s výsledkem také spokojen. Zatímco v rámci celé ČR získala KDU-ČSL přes sedm procent, ve zlínském regionu přibližně jednou tolik. „Nad procenty jsem neuvažoval, ale považuji za dobrý výsledek, že jsme získali v Evropském parlamentu dvě křesla. To dokazuje, že je strana stabilizovaná. Samozřejmě je škoda, že nepostoupil i náš kandidát Ondřej Benešík,“ přiznal Ondruš.

Dobrý výsledek lidovců ve Zlínském kraji přisuzuje jednak Benešíkovi, který zaujímal hned třetí pozici na kandidátce, a obecně dobrému zázemí, co se týče křesťanů. Jak se současný výsledek projeví na blížících se parlamentních volbách v ČR na podzim, komentovat nedokázal. „Jsou to jiné volby, těžko říct,“ pokrčil rameny lídr KDU-ČSL.

Podobného názoru je i předseda ODS Lukáš. „Neodvažuji se v tomto směru prognózovat. Chování voličů může být jiné,“ zauvažoval statutární zástupce hejtmana ve Zlínském kraji.

Komunistický předseda ve Zlínském kraji Ivan Mařák předpokládá daleko větší volební účast i krutější volební souboj ČSSD a ODS. Věří, že i KSČM, která dopadla v regionu při eurovolbách podle něj standardně, si polepší. „Současná čísla za kraj mě trochu překvapila. Nečekal jsem, že ODS předstihne sociální demokraty, ale asi zapůsobila vajíčka,“ řekl s nadsázkou Mařák. Co se týče KSČM, tak se prý žádného velkého překvapení v regionu nedočkal. „Výsledek odpovídá standardu. Trápí mě jen, že jsme celorepublikově neobhájili šest mandátů. Neřekl bych ale, že to bylo kvůli špatné kampani. Je to spíše trend, že nám ubývá hlasů a může za to také bídná volební účast,“ míní komunistický lídr Mařák.

Jaký má názor na výsledky voleb do Evropského parlamentu hejtman a lídr ČSSD Stanislav Mišák, se zatím nepodařilo zjistit. Nebere totiž mobilní telefon.