„V tomto týdnu roku činí celková nemocnost akutními respiračními onemocněními (dále ARI) ve Zlínském kraji 1 929 na100 000 obyvatel, z toho chřipkou 263 nemocných na 100 000 obyvatel. Oproti minulému týdnu došlo k nárůstu nemocnosti u akutních respiračních onemocnění o 14 % a u chřipek o 58 %. Dle těchto čísel a poměrně výraznému a stálému vzestupu chřipkových onemocnění je situace ve Zlínském kraji, stejně jako v České republice ve fázi plošné epidemie,“ uvádí ve zprávě KHS.

Nejvíce nemocných je v okrese Zlín, kde nemocnost akutními respiračními onemocněními překročila 2300 nemocných na 100 000 obyvatel a chřipkou onemocnělo 183 osob na 100 000 obyvatel. „Výrazný vývoj je v okrese Vsetín s nárůstem počtu onemocnění chřipkou o 143 %. Ve Zlínském kraji máme hlášeny dva závažné průběhy onemocnění chřipkou,“ informují hygienici.

Zásah pyrotechniků v budově fakulty technologické ve Zlíně.
Pyrotechnici odvezli z Fakulty technologické UTB ve Zlíně podezřelou látku

Lůžkovým zařízením a ústavům sociální péče v okrese Zlín bylo doporučeno omezení či regulace návštěv ode dne 29. 1. 2018 a pro okresy Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín bylo vydáno doporučení od 5. 2. 2018. Vyhlášení omezení či regulace návštěv a jeho následné odvolání je plně v kompetenci ředitelů jednotlivých zařízení po zvážení místní situace.

„Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, nejčastěji se přenáší kapénkami vzduchem, které vykašlává nebo vydechuje nemocný člověk, ale nakazit se lze i kontaminovanýma rukama, které se dotknou obličeje. Začíná náhle vysokou horečkou, často s třesavkou, nemocného bolí svaly, klouby, hlava a zakrátko začne kašlat. Řada z nás si chřipku plete s běžným nachlazením, ale jedná se o závažné onemocnění, které může probíhat s komplikacemi a v krajním případě může dojít i k úmrtí. Závažný průběh a komplikace hrozí zejména seniorům nad 65 let a chronicky nemocným (zejména pacientům s onemocněním sleziny, srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a diabetikům). Důležité je nepodceňovat svůj zdravotní stav a pořádně se doléčit,“ doporučuje KHS.

Ilustrační foto.
Zákaz návštěv platí od pondělka ve zlínské nemocnici

Mezi lidskou populací se šíří chřipkové viry typu A, B, C. Pro chřipku typu A je typický průběh v explozivních epidemiích, chřipka typu B probíhá spíše v lokálních, pomaleji se šířících epidemiích. Chřipka typu C se vyskytuje pouze sporadicky a vyvolává mírná onemocnění. V letošní sezóně dle údajů Národní referenční laboratoře pro chřipku převažuje v ČR i ve Zlínském kraji typ B nad typem A.

„Chřipková epidemie většinou trvá několik týdnů, proto předpokládáme další vzestup nemocnosti, který může být přechodně přerušen v období probíhajících jarních prázdnin tj. od 19. 2. 2018 do 25. 2. 2018,“ dodávají hygienici.