Veronika je podle organizátorů soutěže realizátorkou mnoha vzdělávacích a osvětových akcí v rámci neziskových organizací Rodinného centra Klubíčko Kroměříž a také ekologicky orientovaného Spolku Barbořice, který před téměř 10 lety zakládala a jehož je mozkem, motorem i realizátorem.

V hlasování veřejnosti obdržela v konkurenci dalších devíti finalistek ze Zlínského kraje nejvíce hlasů.

Ocenění Veronice Habrové předal ve čtvrtek za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek a zakladatelka projektu Žena regionu Denisa Kalivodová. Slavnosti byly přítomny také finalistky regionálního kola.

Držitelkou ocenění Žena regionu 2020 se stala Veronika Habrová.
Cena je nyní pro mne motor, abych nepřestávala, říká Veronika Habrová

„Projekt Žena regionu mě každým rokem ujišťuje v tom, že není jediná finalistka, která by pro mě nebyla vítězkou. Aktivní nasazení, životní síla a nezištnost všech dam jsou opravdu motivující a až k neuvěření. Paní Veronice samozřejmě z celého srdce gratuluji k regionálnímu vítězství a budeme ji za celý kraj držet palce ve finále,“ vyjádřil podporu soutěži a všem finalistkám hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Veronika Habrová postupuje do národního kola soutěže Žena regionu, kde si prvenství odnese ta z krajských vítězek, která v hlasování veřejnosti obdržela absolutně nejvyšší počet hlasů.

Vyhlášení celostátní vítězky se bude konat 12. října 2020 v Senátu Parlamentu ČR.

Finalistky 11. ročníku za Zlínský kraj:

Veronika Habrová

Veronika je realizátorkou spousty vzdělávacích a osvětových akcí v rámci neziskových organizací Rodinného centra Klubíčko Kroměříž a také ekologicky orientovaného Spolku Barbořice, který před téměř 10 lety zakládala a jehož je mozkem, motorem i realizátorem.

Snaží se aktivně působit v našem městě na šíření nejen myšlenek, ale i činů udržitelného rozvoje, ekologie a enviromentálního vzdělávání.

Markéta Koudelová

Markéta je ředitelka Domova Jitka, kde umožňuje lidem s mentálním a kombinovaným postižením žít plnohodnotný život plný jedinečných zážitků.

Kromě ubytování a stravy zařizuje i sociální poradenství, terapeutické činnosti, odlehčovací službu, hipoterapii, canisterapii, práci v keramické dílně a stále vymýšlí nové činnosti, aktivity, pobyty a moc hezké akce nejen pro obyvatele stacionáře, ale i pro veřejnost.

Milena Marečková

Milena stála bezmála třicet let v čele Domova pro osoby se zdravotním postižením.

Potřeba pomáhat jiným ji provázela už od dětských let, kdy se také poprvé setkala s hendikepovanými lidmi.

Zasazuje se o vyvrácení myšlenky, že osoby s hendikepem jsou lidé, kteří potřebují politování a k ničemu nejsou. I nadále ukazuje světu, v čem všem jsou dobří a v čem nás zdravé mohou motivovat.

Tereza Olejníková

Skoro pět let je Tereza součást Rodiny svaté Zdislavy – neziskové organizace, která se zabývá komplexní podporou a pomocí pěstounským rodinám, a dokonce i výstavbou rodinných domků pro pěstounské rodiny.

Veškerý možný čas věnuje nejen pěstounům ale především i jejich dětem, potenciálním zájemcům o pěstounskou péči, osvětě v rámci problematiky náhradní rodinné péče a organizování akcí pro pěstouny a jejich děti.

Lenka Pekařová

Lenka je ředitelkou VIOLET o.p.s, jejímž cílem je podpora a pomoc lidem sociálně vyloučeným. Pomáhá vytvářet obecně prospěšné projekty v sociální oblasti a stojí v pozadí jejich realizace.

V roce 2019 se stala lektorkou motivačních kurzů pro maminky, které se po rodičovské pauze vracejí do pracovního procesu. Podporuje řadu sbírek, dobročinných projektů a je aktivním dobrovolníkem při rozvoji nového komunitního zázemí pro rodiny s dětmi.

Věra Šabršulová

Věra reprezentovala nádhernou valašskou kulturu a folklór po celém světě. Sama vede i neuvěřitelných 16 let Bartošáček, dětský folklórní soubor.

S dětmi nejen zkouší a nacvičuje, ale také šije a vyšívá tradiční kroje a budí v nich lásku a hrdost ke svým kořenům. V rámci vystoupení navíc podporuje soubor ostatní neziskové organizace a charity.

Ludmila Stodůlková

Ludmila založila soukromou Mateřskou školu Klubíčko, s.r.o. v Tlumačově, pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, zaměřenou zvláště na vzdělávání dětí s autismem, komunikačními poruchami a kombinovaným postižením.

Škola je ve všech ohledech vnímána i hodnocena jako vstřícná k dětem, jejich rodičům, odborníkům i veřejnosti. Z iniciativy Ludmily Stodůlkové byly dokonce pro děti s autismem vytvořeny originální systémy pomůcek pro strukturované učení.

Jarmila Vaclachová

Jarmila je zakladatelkou střediska volného času TYMY ve Všetulích. Organizuje již 40 sezonu táborů v přírodě pro děti a další akce pro veřejnost, které se již v Holešově staly tradičními, jako je Slavnost Broučků nebo Vánoce na Hané a Valašsku.

Mnoho akcí zaměřuje na poznání místních tradic a vede děti k návratu ke kořenům. Propaguje a podporuje organizaci Prales dětem, pořádá sbírky, skrze evropské programy v TYMY zprostředkovává pracovní zkušenosti mladým lidem z celé Evropy. Kromě její profesionální pedagogické dráhy celý život pracuje jako dobrovolník.

Aneta Valasová

Aneta je předsedkyní spolku Zdravý Rožnov. Aktivně se podílí na budování osvěty a veřejnosti šetrné ke svému okolí. Díky její práci a nadšení se reálně tato lokalita proměňuje.

Příkladem je například nový život sadu pod Hradiskem. Dlouhodobě se snaží zasadit o zapojování veřejnosti k účastni na veřejném dění a také ochraně životního prostředí. Je členkou komisí při radě města a také Osadního výboru Jižní Město.

Kristýna Šupčíková

Kristýna je od vystudování Střední Zdravotnické školy pracovnicí v sociálních službách. Začínala jako pečovatelka v Domovu pro osoby se zdravotním postižením Zborovice a praxi prohlubovala i v Sociálních službách v Rychnově nad Kněžnou.

Nyní se věnuje lidem se zdravotním postižením jakožto vedoucí sociálních služeb, přičemž se pro Kristýnu nejedná o práci, ale o poslání.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, budova interny. Ilustrační foto
Krajské nemocnice hospodařily s přebytkem. Koronaviru navzdory

O soutěži: Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky, Asociace krajů ČR a Ústeckého kraje. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s. r o.