Dvaapadesátiletá Ilona Zahradníková z Kroměříže má jasno. Je dlouholetou voličkou levice a ani tentokrát postoj nezmění. Za rozhodnutím prý stojí zkušenost s bývalým režimem a nespokojenost s dnešní situací.

„Byla jsem tehdy spokojená. Měla jsem všechno, co jsem potřebovala, nic mi nechybělo," tvrdí žena. Dnes je podle ní doba mnohem složitější a lidé nejsou šťastní. Neustálé zdražování, nesmyslné poplatky a nestabilní situace se podepisuje na celé společnosti. Levicové strany by to mohly změnit.

„Pravice se snaží za každou cenu udržet a urvat si co největší díl. Nemyslí podle mě na ostatní. Stát by měl být oporou pro lidi a v této době to tak není," míní Zahradníková. Dělení společnosti na bohaté a chudé je podle ní čím dál víc znatelné.

Rostoucí kriminalitu si vysvětluje nedostatkem pracovních míst, vysokou nezaměstnaností a špatným fungováním státu. Rozhodnutí mladých lidí, kteří dnes upřednostňují kariéru před rodinou, se ani nediví.

„Děti se odkládají do babyboxů. Proč, když dřív to nebylo? Kdyby mi bylo dvacet a uvažovala nad rodinou, v této době bych si ji nejspíš nepořídila," podotkla volička.

Jejím přáním je, ať jsou síly vyrovnané a na rozhodování se podílí levice. Znechuceným voličům se snaží připomenout dřívější dobu a dodat jim odvahu, aby k volbám rozhodně šli.