Důvodem jejich nečekaného růstu je podle odborníků úbytek nosnic kvůli aféře se zakázanou chemickou látkou fipronil, zákazníky to ale – a obzvláště před blížícími se svátky – příliš nezajímá.

„Je to už stejné jako s máslem. Radši si letos nechávám péct cukroví od někoho jiného, nemám chuť se v obchodě prát o suroviny ve slevě. Kdysi častá snídaně a svačina – chleba s máslem a nakrájeným vajíčkem, se stala v podstatě luxusním jídlem,“ zlobí se třeba se Veronika Rektoříková.

Sama má prý doma také pár slepic.

„Občas nám něco snesou a pokaždé se při sbírání smějeme, že nám snesly pětikorunu. Je to komedie. Místo aby nám přilepšili, tak si z nás dělají srandu a zdražují základní suroviny,“ dodává.

Kroměřížskou poslankyni Evropského parlamentu Olgu Sehnalovou vybral prestižní bruselský zpravodajský server Politico.eu do přehledu osobností, které v roce 2018 nejvíce ovlivní veřejnou debatu v Evropě a zasáhnou do mezinárodního dění.
Kroměřížskou europoslankyni zařadili do prestižního žebříčku vlivných

Zdražení se samozřejmě dotklo i těch, kteří cukroví pečou na zakázku.

„Ještě jsem nezdražila, ale určitě to udělám. Spíš ale kvůli ceně másla, vejce beru ve velkém a přece jen levněji,“ konstatovala už před časem pro Deník Jarmila Kozáková z Loukova.

Hlavním důvodem zdražení vajec je i podle lidí z oboru takzvaná fipronilová aféra. „Kvůli fipronilu byly vyhubeny asi dva miliony nosnic, dalším aspektem je ale i inflace. Nedostatek vajec a zvýšená poptávka před Vánocemi prostě ženou cenu nahoru,“ zdůvodnil trend pro Deník vedoucí jedné z drůbežáren na Kroměřížsku.

Dodal, že po Novém roce by mohla cena vajec přece jen klesnout, jestli k tomu však opravdu dojde, je otázkou. „Samozřejmě jsme museli zdražit i my. Cena na začátku roku a ta aktuální jsou opravdu úplně odlišné, jedná se asi o třicet procent,“ dodal.

Snímek dětí z letošní první třídy Základní školy F. Vančury v Kroměříži s třídní učitelkou Mgr. Ivanou Baštincovou
Představujeme prvňáčky ze F. Vančury v Kroměříži

Nález fipronilu ve vejcích poukazuje podle odborníků na zásadní porušení předpisů.

„V rámci Evropské unie se tato látka nesmí používat v chovech zvířat určených k produkci potravin. Pokud jej někteří chovatelé používali, činili tak v rozporu s platnými předpisy. Osoby, které falšovaly postřiky proti čmelíkům fipronilem, jsou dokonce trestně stíhány,“ upozornil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Vejce však nejspíš nebyla jedinou potravinou, kde se fipronil objevil.

„Překročení limitu bylo dle dostupných neoficiálních informací zjištěno kromě vajec a vaječných výrobků také v drůbežím mase. Nicméně všechny oficiální informace, které ČR obdržela od ostatních členských zemí, se týkaly vajec a vaječných produktů. Oficiálně jsme informaci o tom, že by dozorové orgány členských zemí EU řešily také zásilky kontaminovaného masa, neobdrželi,“ vysvětlil mluvčí.

Paradoxní je, že v českých vejcích stopy po zakázaném insekticidu nikdo nenašel.

„Můžeme potvrdit, že provedené kontroly nezjistily používání přípravků s fipronilem v chovech drůbeže v ČR. Bez nálezu skončila také všechna vyšetření drůbežích komodit od českých chovatelů,“ potvrdil Petr Majer.