Téměř čtyři tuny masa s bakteriemi salmonely opět objevili veterináři. Maso i tentokrát pochází z Polska. Jedná se o dvě zásilky, které směřovaly do Zlínského kraje.

V jedné z nich byla chlazená kuřata o celkové hmotnosti 2250 kilogramů. Ty už zřejmě lidé zkonzumovali.

„V prvním případě se jednalo o chlazená kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Ve druhém případě šlo o více než jeden a půl tuny vakuově balených mrazených slepic, jejichž příjemcem byl obchodník z obce Podolí u Uherského Hradiště,“ uvedl Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

„V tuhle chvíli mám informaci, že se nám asi 400 kilogramů masa daří vrátit z oběhu zpět. Je to dáno tím, že se jednalo o kuřata mražená, která se nekonzumují hned,“ informoval o vývoji na Slovácku Petr Vorlíček ve středu odpoledne.

Maso se zřejmě již snědlo

V Žalkovicích na Kroměřížsku ale místní firmy SOLERTIA Group přijala zásilku přesahující 2,2 tuny chlazeného kuřecího masa. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček potvrdil vyexpedování výrobku k dalším subodběratelům po celé republice.

„Ze společnosti SOLERTIA Group směřovalo maso ke zhruba 25 v několika krajích , především ke stravovacím zařízením,“ uvedl Vorlíček.

„Vzhledem k datu spotřeby se lze domnívat, že všechno maso již bylo po předešlé tepelné úpravě zkonzumováno,“ dodal dále Petr Vorlíček. Seznam odběratelů žalkovické společnosti veterinární správa neposkytla.

Deníku se nepodařilo zatím se zástupci SOLERTIA Group navázat spojení. Na telefon ani sms nereagovali, v sídle společnosti nebyl nikdo k zastižení. Firemní prodejna včera odpoledne zela prázdnotou.

Od konce února až do konce března platila v celé republice mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely v asi 700 kilogramové zásilce hovězího z Polska.

Nakažení pacienti

Naposledy regionem v souvislosti se salmonelou zahýbala kauza, ve které oběd připravený z nakaženého masa snědli pacienti i personál Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Nakazilo se více než 65 lidí, Krajská hygienická stanice se stále případem zabývá.

Na Slovácku na konci února málem snědly maso s bakterií salmonely děti v Základní a Mateřské škole v Ořechově, škola byla včas na závadnost masa upozorněna a zásilka byla stažena.

V Sehradicích na Zlínsku ve škole děti maso ze stejné nakažené várky snědli, díky dobré tepelné úpravě ale byly bakterie zničeny.

Stejně tak na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži lidé zkonzumovali více než 65 kilo masa se salmonelou.

V Kroměřížské nemocnici se podle mluvčího Egona Havrlanta závadné maso dostalo do 170 porcí.

„Podle pracovníků kuchyně prošlo maso pomalým nočním vařením a pak bylo ještě dále tepelně upraveno,“ uvedl tehdy Egon Havrlant.