Ze skladů šlo do prodeje nejdříve jen zboží vyrobené v loňském roce. Letošní lahve s obsahem alkoholu nad 20 procent tak leží v mnoha případech ve skladech: vedení prodejen čeká na rodné listy.

Příkladem toho je třeba Hulínská večerka. Její majitel Radek Perdykula má v regálech vystaveno zhruba devět druhů alkoholu. Všechny lahve jsou vyrobené v loňském roce, na skladě má ale ještě zboží za deset tisíc korun.

„Podle certifikace na internetu už snad budu zase chytřejší a budu si moci některé doklady vytisknout. Lidé ale alkohol moc nekupují, upřímně jsem čekal větší zájem," řekl Deníku trochu zklamaně majitel. Podle něj se zatím prodává hlavně meruňka a rum.

Také kroměřížská prodejna Avos má zatím vystaveny jen lahve ze zásob. Spousta jich je ale ještě uložena v přepravkách ve skladě.

„Čekáme na potvrzení od dodavatelů. Počítám ale, že to bude trvat více než dny, odhaduji i týdny. Zboží s novými kolky zatím na prodejně ještě nemáme," vysvětlil za prodejnu Miloslav Dedek.

Podle něj je daná lhůta šedesáti dnů na doložení rodných listů krátká. Alkohol, který prodejna nabízí, se ale dobře neprodává. Lidé mají zájem o jiné zboží, a to je uloženo právě na skladě.

„Cítíme se být poškozeni. Nikdy jsme nekupovali žádné pochybné zboží, vždy jen od prověřených dodavatelů a žádný problém nikdy nebyl. Ztráty jsou kvůli kauze velké," postěžovala si i vedoucí kroměřížské provozovny.

V Litenčicích v prodejně u Hrůšů se tvrdý alkohol ještě neprodává vůbec. David Hrůša na skladě sice zásoby má, ale z označení lahví je zmatený a bojí se alkohol prodávat, aby neporušil nařízení vlády.

„Na skladě mám tvrdého pití spoustu, ale moc se nevyznám v tom označení. Uvidím, jak vyřeším rodné listy, jinak budu muset alkohol vylít," postěžoval si prodejce.

Chystá se však do obchodů na nově okolkovaný alkohol. „Zájem ze strany zákazníků je docela velký. Ptají se mě jestli nemám něco na skladě. Dnes tady bylo takových hned několik," popsal Hrůša.

Řetězec supermarketů Billa avizoval hned po skončení prohibice obnovu prodeje lihovin s vyšším než dvacetiprocentním obsahem alkoholu. V regálech se nejdříve objevil jen alkohol vyrobený před rokem 2012.

V těchto dnech by už měly být v Bille k dostání ale také lahve s rodným listem. Generální ředitel společnosti Billa Jaroslaw Szczypka upozornil i na to, že cena lihovin se v současné době nebude nijak upravovat a zůstane stejná jako před zavedením prohibice. Škodu způsobenou zákazem prodeje alkoholu řetězec odhaduje v řádech milionů korun.