„V Kroměříži budou v jeho rámci otevřeny pro veřejnost Arcibiskupský zámek, Květná i Podzámecká zahrada, Biskupská mincovna a Orlovna s vodárnou, Chrám sv. Mořice, Kostel Blahoslavené Panny Marie, Kostel sv. Jana Křtitele, Justiční akademie, Lunety Maxe Švabinského a Muzeum Kroměřížska," vyjmenoval mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Vstupné se bude platit v obvyklé výši.

„Navíc ale mají návštěvníci možnost využít komentované prohlídky Květné zahrady, která bude zaměřena na její obnovu a poznatky z probíhajícího archeologického průzkumu. Prohlídky se uskuteční v sobotu 8. a neděli 9. září v 10, 13, a 15 hodin," informoval Zrna.

V neděli se podle něj uskuteční komentované prohlídky Podzámecké zahrady na téma Historie a obnova zahrady v 10, 13 a 15 hodin. Začátek prohlídky je u vstupu do zahrady z ulice Na Kopečku, vstup na tuto prohlídku je zdarma.

Součástí Dnů podle něj bude akce Industriální stopy 2012 – Den památek techniky a průmyslového dědictví. Kdy se v sobotu 15. září návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů a další doklady technické práce generací našich předchůdců.

„Kroměřížskou technickou památkou je zcela určitě Arci-knížecí vodárna. Toto technické zařízení představuje jedinečnou technickou památku umístěnou v původním prostředí, v dobrém stavu, dokumentující úroveň vodárenské techniky. Naleznete ji v těsném sousedství Biskupské mincovny v Galerii Orlovna," zmínil Zrna. 

JANA PŘIKRYLOVÁ