Studie vychází z aktuální situace a zaměřuje se na budoucí směřování rozvoje.

„Přestože se analýza zabývá širokým spektrem oblastí, osobně bych vyzdvihl jako nejpodstatnější potenciál SPZ Holešov pro rozvoj malého a středního podnikání, zaměstnanost v regionu a zejména pro rozvoj inovačního podnikání," řekl hlavní řešitel studie Milan Damborský.

Značný potenciál pro rozvoj podnikání má zejména díky možnosti zapojení do mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců a poskytováním služeb. Rozvoj je však podmíněn příchodem dalších investorů.

Milan Damborský spolu se svým týmem dospěl k závěru, že dosavadní ekonomický vývoj Zlínského kraje dokládá nedostatečné vnitřní zdroje ekonomického rozvoje.

V porovnání poloviny roku 2008 a 2012 došlo k nárůstu nezaměstnanosti o 3,6 procenta, počet stavebních povolení se snížil na pětašedesát procent, v regionu došlo k nejnižšímu nárůstu podílu vysokoškolsky vzdělaných na zaměstnaných mezi všemi kraji a počet plátců DPH stagnuje. Holešovská zóna je přitom v regionu jediná, která je na přijetí nových investorů připravena.

„Chtěli jsme studentům nabídnout možnost získat nezprostředkované informace od uznávaných odborníků. Ohlas nás příjemně překvapil. Zároveň jsme jim představili projekt Technologického parku Progress, v němž nabízíme služby podnikatelského inkubátoru," poznamenal manažer zóny Jakub Černoch.

V podnikatelském inkubátoru získají začínající podnikatelé zvýhodněný nájem a mají k dispozici služby, které usnadní rozjezd jejich podnikání.