Místní mlynář Zdeněk Machů žáčkům vysvětlil, jakým způsobem provoz mlýna zabezpečuje a co všechno je potřeba před samotným zpracováním obilí provést. „Jakmile se vyčistí, musím jej pokropit a nechat osm hodin odstát. Teprve potom se zpracovává na mouku,“ poučil děti mlynář, který se o válcový mlýn stará už šestnáct let. Organizované skupinky ze základních i středních škol tu hostí téměř pravidelně. „Ukazuji jim například i sedm druhů drcení, z nichž se vyrábí mouka světlá nebo tmavá,“ objasnil. S žáky z Francovy Lhoty se setkává již čtvrtým rokem.

Program Valašské nadace s názvem Chléb náš vezdejší má dětem přiblížit pokornější způsob života našich předků. „Tím, že si sami obilí na jaře zasadí, jsou na žních a chleba si i upečou, mají k pokrmům větší úctu,“ sdělila hlavní myšlenku akce Valašské nadace jedna z organizátorek Pavlína Kolínková. Týká se třeťáčků, kteří letos přistoupí k prvnímu svatému přijímání. „Část semleté mouky dáváme totiž i do svatých hostií,“ uvedla. Při pečení chleba mohli žáčci vidět, jakou námahu dá vymísit těsto z deseti kil mouky. „Kousek vlastního výrobku si odnese každé dítko do svého domova na ochutnání,“ dodala Kolínková.

Děti byly akcí nadšené. „Jsem ráda, že si můžu takový mlýn prohlédnout,“ pochvalovala si Hanička Změlíková. Lucku Matušincovou nejvíce zaujaly stroje, které obilí zpracovávají.
Ty se líbily i Rudovi Matušovi, ale mlynářem by prý být rozhodně nechtěl. „Už vidím, kolik je s tím práce,“ zdůvodnil.