„V posledních dvou letech zaznamenávám nárůst počtu dětí s vadami výslovnosti až o šedesát procent," vypočítává kroměřížská logopedka Eva Zárubová.

Přibylo podle ní hlavně koktavých dětí neboli balbutiků a také těch, které mají problémy s hláskami typu r, ř, s, š.

„Klesly ale zase počty dětí s těžkými vadami genetickými, například rozštěpy rtů. To je dáno hlavně pokrokem prenatální medicíny," poznamenala Zárubová.

Příčiny narůstajících logopedických potíží jsou podle ní různé.

„Je to asi hlavně televize, počítače, zaměstnanost rodičů. Ti se mnohdy víc soustředí na práci a dětem nevěnují tolik času. S dětmi se celkově málo povídá nebo čte," je přesvědčena lékařka.

Problémy mohou podle ní být způsobeny také nervozitou ve škole. Děti mají z vyučování strach, nestíhají a pak začnou koktat.

V ordinaci logopedky se denně vystřídá asi dvacet malých pacientů. Léčba je velmi individuální.

„Záleží na tom, jak s nimi rodiče pracují. Když opakují to, co jim tady ukážeme, tak může být léčba i docela rychlá," podotýká lékařka.

Shoduje se na tom i se svou další kolegyní Martinou Sedláčkovou. „Když se s dětmi doma cvičí, většinou jsou vidět pokroky. U někoho to naskočí hned, stačí pár rad, ale jsou i takové případy, kdy to prostě trvá déle a léčba musí být velmi intenzivní," krčí rameny Sedláčková.

Lékařská péče dětí s poruchami řeči je hrazena zdravotní pojišťovnou, jde tedy většinou jen o to najít si na to čas. I to ale bývá pro některé rodiče docela problém.

„Vím, že bychom měli cvičit doma sykavky s dítětem třeba i každý den, ne vždy to ale stíháme," připouští třeba maminka z Hulína, která s pětiletým dítětem k logopedce občas chodí. Doufá ale, že se to nakonec zvládne.

„Cvičí také ve školce, a tak snad, než půjde do školy, už to bude umět," věří žena. Do logopedické ambulance dochází s dětmi i Lenka Masná z Kroměříže.

„Ve školce je podobných dětí, které chodí na logopedii, víc, tak to pro ně není zas takový handicap. Je to asi docela běžné, že mají děti s výslovností některých hlásek problém," míní Masná.

Za možnost léčby je ráda, aspoň totiž její děti v budoucnu nebudou mít problémy.

„Občas totiž slyšíme i vzdělané lidi v rádiu, jak špatně mluví nebo si šlapou na jazyk. To pak dětem říkám – vidíte, asi nechodil na logopedii a teď špatně mluví," směje se kroměřížská maminka.