Výška hladiny dosahovala v sobotu v pět ráno mírně přes čtyři metry a voda se valila rychlostí 285 kubíků za sekundu. Ve středu odpoledne už ale byla situace klidnější a hladina měla 287 centimetrů.

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové tudíž zatím žádné nebezpečí nehrozí. Srážky příštích dnů by neměly způsobit větší komplikace. „V současné době očekáváme, že vlivem tání budou řeky v Jeseníkách a v Beskydech rozkolísané. Neočekáváme ale, že by měly atakovat vyšší povodňové stupně," informovala včera Tomíčková.

Zásoby sněhu podle ní letos nebyly tak velké, jako třeba v roce 2006, kdy vydatné srážky a prudké oteplení způsobily lokální povodně.

„Očekáváme, že hladiny budou kolísat a atakovat první nebo druhý stupeň povodňové aktivity, to budou spíše kulminační stavy. Nepředpokládáme, že by lidé na dolních tocích měli být ohroženi ," ubezpečila Tomíčková.

A zatímco někteří mají z vody strach, pro jiné je radostí. Těší hlavně vodáky, kroměřížský klub tak už zahájil sezonu.

„Aktuální stav vody nám vyhovuje. Pro nás je optimální, když děláme závody pod mostem a na hladině se tvoří peřeje. Necháváme si hladinu proto upravovat na Bílanském jezu," vysvětlil předseda Vodáckého klubu Kroměříž Ladislav Frgal. Přímo v Kroměříži se tradiční Moravský pohár ve vodním slalomu koná na přelomu května a června.