NEZAMYSLICEMěstys NezamysliceMěstys NezamysliceZdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil
První písemná zmínka o obci: 1276
Počet obyvatel: 1476
Název Nezamyslice městys obdržel podle knížete Nezamysla a její koncovka -ice je příznačná pro nejstarší sídla Slovanů. Za zmínku rozhodně stojí barokní římskokatolický kostel sv. Václava z roku 1701. Původní kostel byl roce 1697 pro malý rozměr zbořen. Do hlavního oltáře byly položeny ostatky sv. mučedníků Floriána a Magna. Součástí městysu je také místní část Těšice.

NEZAMYSLICE MÍSTO PRO ŽIVOT

Městys Nezamyslice
Čápi, vlaky, tři restaurace i bohatý spolkový život. V Nezamyslicích to žije

ROZHOVOR SE STAROSTOU

Starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček
Zájem lidí zakotvit v Nezamyslicích je obrovský, říká starosta Michlíček

PODNIKATELSKÝ ÚSPĚCH

Drahomír Crhan, jednatel firmy Naupo
Sklem z Nezamyslic jsme opláštili i pomník v Tallinu, říká Drahomír Crhan

CO SE DĚJE VE ŠKOLE?

Mgr. Petr Jordán, ředitel ZŠ a MŠ Nezamyslice
Nezamyslická škola dobu covidovou zvládá dobře, s digitalizací nemá problémy

NEZAMYSLICE Z VÝŠKY

Významné osobnosti obce
František Kvapil (1932-1942), kněz, vystupoval proti nacistům, 5. června 1942 byl zatčen a popraven.
Jaroslav Soušek (1898-1976), významný dobrodinec v období hospodářské krize třicátých let, jeho zásluhou byl upraven park, postavena Sokolovna, upraven tok Hané, chodníky k nádraží nebo do-končena škola.
Bohumil Outrata (1929 – 2019), učitel, kronikář, malíř, grafik, básník, spisovatel a také historik.

NA SKOK V NEZAMYSLICÍCH

Zdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil

Mažoreti baví sebe i okolíVideohospoda nezamyslických mažoreťákůVideohospoda nezamyslických mažoreťákůZdroj: printscreen/FB
Nejsou nikde registrovaní, nemají členské průkazy, ale stojí prakticky za vším co se v Nezamyslicích děje. Jedná se o Nezamyslické mažorety. "Jsou to většinou náplavy, jak o sobě sami s oblibou říkají. Přidali se k nim ale i někteří místní. Je to taková recesistická partička a baví Nezamyslice v průběhu celého roku," komentuje starosta Michlíček.
„Vystupují se zábavným programem na plesech, otužují se, staví májku a spolupořádají další akce, ale nejznámější je asi Zimní olymppijáda, která se koná v létě, vždy poslední pátek v červnu," dodává Michlíček a uzavírá. "Dělají pro Nezamyslice v kulturní oblasti hodně a jsme rádi, že je tu máme. Ono dělat si srandu sám ze sebe, je v dnešní době unikát." 

Nezamysličtí Mažoreti a jejich videohospoda
Mažoreťáci si užívají videohospodu. Večerku mají, až mámy volají z ložnic

Pohřební služba
Vlastní pohřební službu hned tak nějaká obec nemá. "Pohřební služba zde fungovala už za bývalého režimu. My jsme to převzali a postupně se její funkčnost vyvíjela tak, jak šel čas a zákonné povinnosti. Například místo jednoho starého pohřebního auta jsou nyní dvě nová" ohlíží se starosta Michlíček.
Kompletní pohřební služby. "První byl Mercedes s hydraulickým pojezdem v pohřební nádstavbě a následně zákon určil, že musíme mít auta dvě, tak přibyl ještě OPEL. Aktuálně děláme více než sto pohřbů ročně pro celé široké okolí," uzavírá starosta. 

Tip na výlet - Objevte kapli Panny MarieKaple Panny Marie v NezamyslicíchKaple Panny Marie v NezamyslicíchZdroj: Petr Kundel
necelý 1 kilometr od úřadu městyse Nezamyslice
Nezapomeňte v Nezamyslicích navštívit také kapličku zasvěcenou Panně Marii Pomocné nacházející se v malém hájku vzdáleném necelý kilometr jihozápadně od Nezamyslic. Kaple je opředena pověstmi, které se tradují již po několik generací. Bývalou dřevěnou kapličku z 19. století, kterou postavila mlynářská rodina Vitásků, nahradil v roce 1902 zděný kostelík – kaple. Již 8. září 1902 zde proběhl první slavnostní průvod se sochou Panny Marie. Od té doby se zde konají poutě třikrát do roka, a to v květnu, srpnu a září. U kaple najdete také studánku, k níž vede dolů schodiště. Ke studánce se váže mnoha pověstí, podle nichž má zdejší voda zázračnou moc.

Deník na návštěvěZdroj: Deník