Akci pořádá už poněkolikáté europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), tentokrát pod záštitou dánského velvyslance Ole E. Moesbyho, a zahájila ji pondělní vernisáž fotografií Mikaela Colvilla o cyklistice v Kodani společně s besedou reportérky ČRo 6 Daniely Vrbové s dánskou novinářkou českého původu Danou Schmidt.

Celý večer byl pak korunován divadelním představením Kdo je tady ředitel, dánskou komedií od Larse von Triera 
v podání Švandova divadla Praha.

„Už počtvrté se nám podařilo uspořádat celotýdenní akci zaměřenou na členský stát, který právě předsedá Radě Evropské unie. Kroměříž už takto mohla před časem poznat Polsko, Maďarsko i Belgii. Dánskými dny se snažíme oslovit všechny věkové kategorie," poznamenala Sehnalová. "

Vernisáž výstavy Mikaela Colville – Andersena o jedinečné dánské cyklistické kultuře nabízí velkoformátové fotografie zachycují každodenní život dánských měst, 
k nimž nerozlučně patří cyklistická doprava .

To, že je pro Dány jízdní kolo naprosto přirozenou součástí životního stylu, potvrdil i dánský velvyslanec v ČR Ole Emil Moesby, který převzal nad Dánskými dny záštitu 
a osobně přijel na slavnostní zahájení festivalu.

V rámci besedy Dánsko – brána do Skandinávie pak stanuly na pódiu dvě novinářky. Někdejší reportérku deníku Politiken Danu Schmidt, která se do Dánska provdala a už čtyři desetiletí tam žije, vyzpovídala redaktorka ČRo 6 Daniela Vrbová, která v zemi několik let žila, pracovala na Královské dánské ambasádě a působí i na Filozofické fakultě UK na oddělení skandinavistiky.

Obě návštěvníkům přiblížily specifika této země 
a protože nevynechaly ani oblast gastronomie, dokázaly pozornost nasměrovat 
i k ochutnávce dánských specialit, která po besedě následovala. 

Dánské dny v Kroměříži

Dánské dny v Kroměříži