Správcem porostu okolo cyklistické stezky jsou Lesy České republiky. Ty se také postaraly o odstranění popadaných stromů.

„Lesy ČR stromy odstranily. Bylo nutné zkontrolovat a odstranit také další stromy v okolí, u kterých hrozil jejich pád na cyklostezku,“ popsal Martin Posolda, který má na starost městskou zeleň.

Přestože na zákaz upozorňovaly cedule, cyklisté, bruslaři i chodci jich moc nedbali. Už minulý týden lidé o průjezdnosti informovali na Facebooku.

„Úplně v pohodě se tam dá projet na bruslích i na kole. Jsou tam akorát malé větvičky, které nikdo nezametl. Cyklistů jsem potkala hodně,“ napsala na Facebook Jana Širá.

„Dá se projet, ale je tam značka nebezpečí pádu stromů a zákaz vjezdu cyklistů a chodců. Jela jsem po ní dnes ráno v 8 hodin a bylo tam dost cyklistů,” doplňuje ji Jana Gabrielová.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Potřebujete testy na covid? Od pondělí je zlínská nemocnice nabízí i samoplátcům

Ačkoliv byly stromy po bouřce z cesty odklizené, nebezpečí představovaly i ty, co vyvrácené nebyly. Některé dřeviny jsou totiž napadené houbovými chorobami způsobující vývraty.

„Většinou se jedná o jasany, které nejsou pak v případě bouřky či větrného počasí odolné a hrozí jejich pád na cyklostezku,“ dodal Posolda.

S kácením zdravotně závadných stromů v okolí cyklostezky začaly Lesy ČR už v roce 2018. Kolem cyklostezky by měl být v budoucnu vytvořen pruh, ve kterém by vysoké stromy nerostly.