Jako první v Česku ochutnali černou zmrzlinu fanoušci metalové hudby na festivalu Masters of Rock v roce 2016. Speciálně pro ně ji tehdy připravil vizovický farmář Martin Vlček.

„Chtěli jsme hlavně zakonzervovat mléko v době, kdy ho máme nadbytek. Jenže metalisti se s růžovou zmrzlinou fotit nebudou, tak jsme začali dělat černou. Ta je pro ně stylová,“ usmívá se farmář.

Vyrábět ji začali ještě v době, kdy černou zmrzlinu nikdo neznal.

„Když jsme ji udělali poprvé, doslechli jsme se v rádiu, že černou zmrzlinu začali dělat i v New Yorku, to jsme vůbec nevěděli. V Česku jsme ale byli první,“ dodává Monika Vlčková.

Hraniční přechody se Slovenskem byly v pátek ráno 9. července 2021 opět otevřené. Na snímku přechod Brumo-Bylnice.
VIDEO: Slovensko otevřelo všechny hraniční přechody

Zmrzlinu z kozího mléka a aktivního uhlí od té doby vyrábí nepřetržitě. A jak sami říkají, stále je to hit.

Černá zmrzlina navíc nemusí posloužit jen k hezkým fotkám na sociálních sítích. Aktivní uhlí, které dává zmrzlině její typickou barvu má totiž mnoho dalších výhod.

„Je to stejné uhlí, které si dáváte na bolavé břicho. Má protiprojímavé účinky, takže když si ji dáte po několika pivech, nic nehrozí. Navíc je vhodná i pro lidi, kteří špatně snáší kravské mléko,“ vysvětluje Vlčková.

Uhlí s sebou přináší i pozitivní efekt v podobě čistých zubů.

„Aktivní uhlí se začalo v posledních letech přidávat i do zubní pasty. Takže na festivalech, kde jde často hygiena stranou, může posloužit i takhle,“ dodává Vlček.

Černou? Tu neděláme

I když je u Vlčkových o černou zmrzlinu stále velký zájem, v běžných cukrárnách ji jen tak neseženete. „Občas máme třeba černou višeň. Ale černou zmrzlinu z uhlí neděláme,“ říká zmrzlinářka ze zlínské cukrárny Dino.

Podobně je tomu i v dalších zlínských cukrárnách.

„Černou neděláme. Jen tmavou čokoládu,“ vysvětluje další zmrzlinář.

Oceloví obři ve Zlatém Jablku ve Zlíně
Oceloví obři obsadili zlínské Zlaté jablko. Podívejte se

Podle Martina Vlčka za tím stojí dvě věci.

„Zmrzlináři v tom vidí jen krátkodobý trend. Není to pro ně tak zajímavé. Uhlí navíc může dost zanášet stroje a ty se potom ucpávají,“ přibližuje Vlček, který se stále považuje hlavně za farmáře.

„My nejsme zmrzlináři. Neděláme jen zmrzlinu, ale i další produkty. Jdeme si vlastní cestou,“ doplňuje Vlček.

Larvy na zmrzlině? Žádný problém

I přesto stále vymýšlí nové příchutě svých zmrzlin.

„Na karamelovou zmrzlinu jsme dali larvy potemníka moučného a vznikl slaný karamel. Mezi lidmi o ni byl velký zájem. Chtěli tam larvy, aby jim tu zmrzlinu nikdo jiný nesnědl,“ usmívá se vizovický farmář, který rád vymýšlí nové neobvyklé příchutě.

„Manžel je expert, stále inovuje,“ uzavírá Vlčková.

Autor: Dominik Pohludka