Bude to zřejmě evropský unikát. Kuřáci budou mít radost, zato nekuřáci smůlu. Už za necelé dva měsíce začne v České republice platit nový protikuřácký zákon, který v loňském roce schválili poslanci. Podle názvu jde o normu, která chrání nekuřáky.

Opatrní restauratéři

Ve skutečnosti je to spíš naopak. Zákon totiž povolí kouření na otevřených nástupištích a peronech, kde až doposud platil zákaz. A místo plošného omezení v restauracích se u nás jednotlivé provozovny rozdělí na zcela kuřácké, zcela nekuřácké a smíšené.

Doslova pár dní před začátkem „revoluční“ změny je patrné, že restauratéři ponechají svoje provozovny jako kuřácké. „Průzkum mezi našimi členy teprve chystáme, ale ty menší provozovny, které se nedají stavebně rozdělit, zůstanou zkraje spíše kuřácké,“ odhadl pro Deník generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Lidé budou chodit spíše do nekuřáckých restaurací

Od 1. července bude každá provozovna označena cedulkou či samolepkou, na které bude uvedeno, zda je hospoda kuřácká, nekuřácká, nebo stavebně oddělená. A bude jen na majiteli podniku, pro kterou variantu se rozhodne. „Ten trend je ale myslím si jasný, lidé začnou preferovat spíše nekuřácké podniky a majitelé tomu přizpůsobí nabídku,“ doufá Stárek.

Jeho slova by potvrdili například čtenáři Deníku, kteří v uplynulých dnech hlasovali v internetové anketě na stránkách denik.cz. Spíše nekuřácké prostředí chtějí od července preferovat dvě třetiny respondentů. Jak se zachovají restauratéři, dosud zmapoval pouze jediný průzkum, který loni provedli pořadatelé podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Na vzorku třiceti různě velkých hospod se drtivá většina majitelů rozhodla pro kuřácký podnik.

INFOGRAFIKA:

#nahled|https://g.denik.cz/1/76/koureni_info_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/76/koureni_info.jpg|Kouření v Česku#

Jídlo bez kouře

Provozovat hospodu pro kuřáky i nekuřáky má svoje specifika. Své o tom ví například Martin Šampalík, který před pár lety vymyslel koncept restaurací The Pub a teď v Plzni provozuje dvě hospody – v jedné je kouření povoleno, druhá je nekuřácká. „V nekuřácké se prodává více jídel a co je zvláštní, obsluha dostává od hostů větší spropitné,“ říká majitel. „Spotřeba piva je v obou podnicích zhruba stejná, ale v kuřácké se prodá daleko více tvrdého alkoholu,“ přibližuje Šampalík. Kdyby bylo jen na něm, dokázal by si představit i úplný zákaz kouření. „Mně se z praxe potvrdilo, že i nekuřácká hospoda může vydělávat,“ uzavírá restauratér.

Zatímco v případě hospod budou mít lidé na výběr, kouření na zastávkách se od července stane mnohem benevolentnější. Nový zákon totiž zakázal kouření v uzavřených čekárnách. Až dosud přitom platilo omezení i na těch otevřených. Nebylo ale jasné, kde zastávka začíná a končí a vznikaly tak problémy. „Ten, kdo si chtěl na otevřené zastávce zapálit, si nyní stoupl stranou tak, aby to na ostatní nešlo. Alespoň ti slušnější. Teď už to nebude dělat nikdo,“ myslí si třeba nekuřák Marek Čižmář z Uherského Hradiště. A komplikací se obávají i železničáři. „Nejsem si jistý, jak to na peronech od prvního července bude vypadat, ale myslím si, že moc dobře ne,“ připustil už dříve v Deníku mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.