„Vir je totiž trochu jiný než v minulých sezónách. Je pravděpodobné, že vůči němu má méně lidí ochranné protilátky, a tím pádem budou k infekci vnímavější,“ vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová. Podle ní se dá v následujících týdnech očekávat rychlejší růst nemocnosti.

„To by se mělo týkat především chřipek. Zvýšený výskyt jsme už zaznamenali na konci minulého týdne. Na Zlínsku trpělo akutním respiračním onemocněním téměř čtrnáctset nakažených na sto tisíc obyvatel, což je o čtrnáct procent víc než ve druhém týdnu tohoto roku,“ upřesnila Tkadlecová. Podotkla, že nejvíce jsou zatím zasaženi senioři a školáci.

To, že největší nápor nemocných teprve přijde, potvrzují i oslovení zlínští lékaři.

„Pár lidí už přišlo. Oproti minulému týdnu jsme sice nárůst zaznamenali, ale jen pozvolný. Hlavní vlnu teprve očekáváme, zatím si ale netroufnu odhadnout kdy to bude,“ řekla praktická lékařka pro dospělé Danuše Stašová.

Podobné poznatky má i dětská lékařka Miluše Bačová. „V těchto chvílích se už objevuje sem tam nějaký případ, že by ale byly plné čekárny, to se zatím říct nedá,“ sdělila Bačová. Podotkla, že nástup chřipky se zpozdil kvůli mrazivému počasí.

Jsou však i ordinace, kde ještě nástup onemocnění nezaznamenali. „Zatím nemáme naštěstí ani jeden případ pravé chřipky,“ pochvaluje si dětská lékařka Iva Gavendová.

Výskyt akutních respiračních onemocnění bedlivě sledují i ve školách.

„Doteď nám onemocnělo asi patnáct procent studentů, což je v normě. Nástup epidemie očekáváme spíše až v příštím týdnu,“ informoval ředitel slavičínského Gymnázia Jana Pivečky Josef Maryáš.

Podobně jsou na tom i ve Fryštáku.

„Co se týká chřipky jsme zatím v normálu, ale od příštího týdne už se chystáme pravidelně sčítat stavy nemocných,“ sdělil ředitel tamní základní školy Libor Sovadina.

A jak se lidé proti chřipce brání? „Když cítím, že na mě něco leze, dám si citrón s cukrem. To je účinnější než všechna antibiotika,“ pochvaluje si Milena Kovaříková.

Že citrón pomáhá, potvrzuje i Václav Heinz. „Kromě něho si však ještě dávám pravé domácí kysané zelí. Naberu si na misku a po troškách ho ujídám. To vždycky zaručeně zabere,“ řekl s úsměvem Heinz.

A jak se proti chřipce bráníte vy? Poraďte jiným na webu www.zlinskydenik.cz