Odborníci přitom striktně doporučují přijít do ordinace včas a to i s banálním nachlazením.

„Za poslední čtyři měsíce na chřipkové onemocnění zemřeli v Česku čtyři lidé, lékaři zároveň zjistili dvaadvacet klinicky závažných případů," uvádí za Státní zdravotní ústav Martina Havlíčková.

O epidemii se prozatím nehovoří, lidé se ovšem obávají toho aby se neopakovala stejná situace jako minulý rok.

„Loni jsem byla nemocná dokonce dvakrát, v regionu totiž řádila epidemie. Bohužel se tomu nevyhnuly ani děti, pamatuji si, že jsme je týden nevodili ani do školky," vzpomíná třeba Monika Válková z Bystřice pod Hostýnem, maminka čtyřletých dvojčat.

Aktuálně se i na Kroměřížsku otepluje, což může epidemii rychle napomoci.

„Prozatím se počet nakažených rapidně nezvyšuje, ovšem vzhledem k počasí lze předpokládat, že lidí s chřipkou přibude," řekla Kroměřížskému deníku kroměřížská praktická lékařka Miroslava Molíková.

Do ordinací přicházejí ale pacienti i s jinými problémy, což potvrzuje další kroměřížská lékařka Vladimíra Hurdálková. „V poslední době evidujeme nárust virových onemocnění a koneckonců i s chřipkou, angínou či různými záněty dutin," vylíčila lékařka.

Podle hygieniků mohou být lidé ovšem prozatím klidní. „Chřipkou se ročně nakazí až deset procent populace, měli by se vyhýbat místům, kde se pohybuje hodně osob," vysvětluje Hana Tkadlecová z Krajské hygienické stanice.

O epidemii se mluví v okamžiku, kdy počet nemocných dosáhne 1500 až 2000 lidí na sto tisíc obyvatel „Záleží ale na mnoha dalších faktorech, jako je dynamika vzestupu nemoci. Přesně stanované hranice nemáme," dodala Hana Tkadlecová.

Často se objevují případy, kdy si lidé chřipkové onemocnění zaměňují za jiné, závažnější. I proto je dobré okamžitě navštívit lékaře.

„Chřipku si může člověk splést i s jinou virovou nemocí, těžko se to odlišuje. Pro jednoznačné potvrzení je potřeba dotyčného laboratorně vyšetřit," upozorňuje odbornice.

Vlnu chřipek z minulého roku mají v živé paměti také obyvatelé Kroměříže. „Měli jsme v nemocnici babičku a zakázali nám návštěvy," vybavuje si Mirek Havlíček z Kroměříže: věří prý ale, že letos podobná epidemie nepřijde.

Jak se proti chřipce letos bráníte vy? Napište nám nebo 
diskutujte pod článkem!