Pronikavý zpěv papoušků a kokrhání kohoutů už od šesté hodiny ranní dotvářelo atmosféru tradičních chovatelských trhů na kroměřížském výstavišti.

O oblíbenosti této akce svědčí také na první pohled téměř plné parkoviště, a to už půl hodiny po zahájení trhů.

„Jezdíme na tuhle burzu pravidelně. Vždycky jsme tady i s rodinou nastoupení už hned na šestou ráno, aby nám nic neuniklo,” směje se pan Petr z Hulína.

Burzu si nemohl nechat ujít i kvůli obavám, jestli nebude na nějakou dobu poslední.

„Mám strach, že se zase kvůli covidu všechny podobné akce zruší. Byla by to škoda, není to totiž jen o nakupování, ale také o setkávání s dalšími kolegy z oboru. Vždycky prohodíme aspoň pár slov,” dodává pravidelný návštěvník trhů.

Kamil Bartošek alias Kazma Kazmitch zavítal do Holešova. V rámci Celostátní vzájemné výměny zkušeností měl v sobotu 20. listopadu v místním kině Svět přednášku s názvem "Tohle je život a nic víc už nebude".
One Man Show: Kazma si podmanil holešovské kino Svět

I tady se zdražuje

K dostání bylo na nedělní burze široké spektrum zvířat. Od okrasného ptactva, přes drůbež, králíky, morčata až po holuby a další.

Kromě samotných zvířat a chovatelských potřeb byly na trzích k dostání také nejrůznější farmářské výrobky či drobnosti do domácnosti. Největší zájem však vzbuzovala mezi návštěvníky především nabízená zvířata.

Všudypřítomné zdražování se však promítlo i v tomto odvětví.

„Musel jsem zvýšit ceny, protože mi zdražilo krmení, energie a všechno okolo. Odchov se prostě prodražil,” připouští jeden z chovatelů papoušků.

Celostátní vzájemná výměna zkušeností v Holešově nabídla řadu workshopů, sportovních aktivit, přednášek ale i vystoupení písničkáře Slávka Janouška.
Holešov hostil akci, která nemá ve Zlínském kraji obdoby

Pokryje mi to náklady

Ceny však nezvýšili všichni chovatelé.

„Já to mám jenom jako takový koníček. Dokud si prodejem pokryju náklady, tak jsem spokojený. A to se mi daří i se stávajícími cenami, takže není co řešit,” usmívá se jeden z chovatelů papoušků.

Další chovatelské trhy jsou naplánovány na neděli 19. prosince a 16. ledna.

Opět v tradičním čase od 6 do 10 hodin dopoledne.