„Jiné roky, během nichž teploty postupně nabíhají a nejsou takové výkyvy jako letos, stačí včely dorůstat do správné síly, opylovat stromy a nanosit tak med," vysvětlil místopředseda Českého svazu včelařů v Kroměříži Jaroslav Navrátil.

Jarního medu bude podle něj tak zatím málo. „Těžko můžu odhadnout kolik celkem. Může se stát, že včely ještě stihnou zesílit a opylovat tak později kvetoucí stromy," dodal odborník.

To pro zeleň v proslulých Květné a Podzámecké zahradě 
v Kroměříži je podle hlavního zahradníka Pavla Bleši kolísavé počasí naopak docela příznivé. „Co se týká například Holandské zahrady, dochází k pomalejšímu nakvétání květin, takže cibuloviny aspoň tak rychle neodkvetou," vysvětlil zahradník.

Chladnější počasí je navíc podle něj přirozené, poslední léta jsme jen byli zvyklí, že bylo krátké jaro a rychle nastupující léto: to co se venku děje letos, je naprosto v pořádku.

„Jediným problémem byl nedostatek vláhy, po pár deštích se to ale trochu srovnalo. Co nám nespadne v podobě přirozených srážek, musíme samozřejmě stejně dohnat pomocí umělé závlahy," vysvětlil Pavel Bleša.

V zahradách už se nyní připravují na výsadbu, která by měla začít po třech kalendářových zmrzlých mužích.

„Kolem 20. května začneme s výsadbou letniček, které máme připraveny ve sklenících, před nimi a v pařeništích. Jsou momentálně ve fázi otužování, aby pak zvládly výsadbu na stanoviště, takže jim stejně snižujeme teploty. Chladné noci a kolísavé počasí, pokud tedy není pod nulou, jsou pro ně dobré, aby si na podmínky zvykly," dodal odborník.

V úterý už má počasí jaro připomínat víc, čeká nás totiž až pětadvacet stupňů, od středy ale znovu přijde mírné ochlazování, ve čtvrtek i o víkendu pak má opět pršet.