Deníku to potvrdil například ředitel Oblastní charity v Bystřici pod Hostýnem Pavel Pilmajer.

„Jedeme v úsporném režimu. Na provoz to stačí pouze za cenu toho, že jsou vypláceny základní mzdy, které jsou i tak pro nás největšími výdaji," řekl ředitel.

Podle něj je obecně podpora sociálních služeb ze strany státu nedostačující. Vážné problémy ale bystřická charita díky pomoci vedení tamní radnice nemá.

„Naší práce si město váží a podporuje nás významnou finanční částkou. Ostatní dotace z ministerstva se každoročně snižují," dodal Pavel Pilmajer.

Ředitelka Oblastní charity v Kroměříži Anna Valachová si stěžuje především na nesystémové financování. V loňském roce řešilo zařízení problémy u více služeb a tak jeho vedení zažádalo o dofinancování především azylového domu a pečovatelské služby.

„Několik měsíců jsme žili v nejistotě, jestli peníze dostaneme. Rozhodnutí nakonec přišlo, ale až v půlce prosince. Do té doby jsme nevěděli, jestli máme některou ze služeb utlumit, snížit kapacitu, nebo dokonce propustit zaměstnance," vzpomíná ředitelka.

Letos charita řeší velmi vážnou situaci ve službě Sociální rehabilitace Zahrada, která byla do loňského roku financována z evropských fondů.

„Je to jediná pobytová služba tohoto charakteru v celém Zlínském kraji. Je velmí žádaná, chybí na ni ale milion korun. Krajský úřad jsme požádali o dvě stě tisíc korun a ministerstvo o zbytek, teď čekáme na odezvu," dodala Anna Valachová.

Nedostatek financí od ministerstva pociťují i v Holešově, kde letos dostali o pětadvacet tisíc korun méně než vloni.

„Jedna ze služeb je financována projektem Zlínského kraje, tam jsou však dotace po celou dobu trvání projektu stabilní," poznamenal ředitel charity v Holešově Milan Jelínek.

Pokud se nestane nic zásadního a nepříjdou nějaké neočekávané výdaje, jsou podle něj v místní charitě schopni s penězi vyjít.

Nejvíce výdajů padne stejně jako u většiny příspěvkových organizací na mzdy a energie. „Podstatnou částkou v rozpočtu je zajištění vozového parku a provoz vozidel," upozornil ředitel.

Také on je se systémem poskytování dotací nespokojen.

„Pracuji v sociálních službách už řadu let a každoroční nejistota, jestli budeme schopni dále v působení pokračovat a za jaké finanční situace, je nejen pro nás frustrující," je přesvědčen Milan Jelínek.

Pro poskytování sociálních služeb to podle něj není ideální prostředí. „Záleží však jen státní správě, jak se tato situace bude řešit dál," zakončil ředitel.

NIKOL DIVIAKOVÁ