„Aktivně působí v řadě dalších kulturně společenských organizací, například ve Sboru uniformovaných ostrostřelců v Kroměříži a v Československé obci legionářské," vysvětlil místostarosta města Pavel Motyčka.

Připomněl, že Evžen Petřík spolupracuje s městem na celé řadě akcí, ať už je to Středověká slavnost nebo Den uniformovaných sborů. „Zastupitelé mu cenu udělili za jeho významný podíl na podpoře kulturního života ve městě," dodal místostarosta.

Evžen Petřík se podílel i na organizaci oblíbené akce Dobývání Kroměříže Švédy či na Setkání vladařů. Stojí také za kostýmovanými prohlídkami města, které Biskupští manové turistům nabízejí už třetím rokem.

Nositel letošní ceny se účastní odborných historických konferencí, přednášek a pietních aktů, město reprezentuje na veletrzích cestovního ruchu i na rekonstrukcích významných historických událostí v zahraničí.

Zastupitelé letos v Kroměříži vybírali ze tří osobností, které navrhli obyvatelé města. Petřík cenu podle místostarosty obdrží při vhodné příležitosti, která ještě nebyla stanovena. Ocenění zahrnuje certifikát a odměnu 10 tisíc korun.

Evžen Petřík cenu města Kroměříže obdrží jako osmá osobnost v pořadí, zastupitelstvo ji uděluje jednou ročně za podstatný přínos pro město v různých oblastech lidské činnosti a za činy hodné pozornosti.

V loňském roce obdržela cenu předsedkyně Klubu UNESCO Kroměříž Eva Nováková, za rok 2014 ji získala Sylviane Brazillierová z francouzského partnerského města Chateaudun a za rok 2013 bývalý ředitel místního zámku a zahrad Antonín Lukáš.

Vůbec prvním držitelem byl v roce 2009 učitel a sbormistr pedagogické školy Jan Štěpánek, o rok později cenu obdržel jazzový skladatel a trumpetista Jaromír Hnilička. Za rok 2011 ji zastupitelé udělili lékaři a dlouholetému předsedovi Sdružení přátel Kroměříže v Praze Josefu Kvapilíkovi a za rok 2012 cenu dostal koncertní mistr a dlouholetý pedagog Karel Janeček.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU