V celém městě je momentálně asi sedm stovek padesát zpoplatněných parkovacích míst, z toho stovka na Velkém náměstí a dalších sto padesát na nedalekém Riegrově. Přesto však řidiči v centru města často nezaparkují vůbec.

„Parkování chybí a každý řidič to v Kroměříži jistě pocítil na vlastní kůži. Ovšem, pamatuji se, že město nějaká další místa přislíbilo, tak třeba to pomůže,“ doufá třeba Daniela Zedníčková, která momentálně střídavě žije v Anglii a může srovnávat.

Připouští, že proti velkoměstům je na tom Kroměříž pořád ještě dobře.

„Upřímně, pokud někdo zkusil řídit a parkovat v zahraničních velkoměstech, jako je třeba Londýn, tak po návratu do krásné, malebné a tiché Kroměříže řídí a parkuje s úsměvem místo klaksonu,“ směje se mladá žena.

Pravdou je, že radnice nová parkovací místa slíbila – a slib hodlá dodržet.

Ilustrační foto.
Magnetická rezonance v Kroměříži? Ano, ale až koncem příštího roku

„Situaci s parkováním v centru Kroměříže má pomoci vyřešit nový parkovací dům na pozemku u budovy bývalé okresní vojenské správy na rohu Havlíčkovy a Velehradské ulice. Pro srovnání, jeho kapacita zhruba pokryje počet parkovacích míst na Riegrově náměstí,“ představil řešení kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Radnice už podle něj podala i žádost o dotaci z evropských fondů.

Dotace by náklady na stavbu nového parkovacího domu odhadované na zhruba sto milionů korun měla pokrýt ze šedesáti procent.

„V příštím roce by mělo být vyřízeno stavební povolení a koncem příštího roku by měla být stavba parkovacího domu s kapacitou asi sto čtyřicet míst zahájena,“ potvrzuje mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Do dokončení stavby si však řidiči musejí vystačit se stávajícími místy: a aby to měli blíže na úřad nebo k lékaři, nevyhnou se placení. Právě výše parkovného se přitom také řadě lidí nelíbí.

„V centru parkuji, i když je to drahé. Na náměstí se většinou vůbec nedá zaparkovat, stojí tam stále stejná auta. V Olomouci a Zlíně je parkování mnohem levnější,“ postěžovala si třeba Ilona Klímová. Nedostatek míst se podle ní navíc netýká jen centra.

„Na Slovanu u paneláku není možné zaparkovat už po šestnácté hodině,“ dodává.

Parkovací automaty v Kroměříži fungují už od roku 2008 a starají se o ně městem provozované Kroměřížské technické služby. Na některých místech se však platívalo už dřív, a to přímo obsluze parkoviště. Příjem z parkovného však zůstává neodmyslitelnou součástí městských příjmů.

„V roce 2015 vybraly Kroměřížské technické služby podle jejich jednatele Petra Sedláčka v automatech, za prodej parkovacích karet a za úhrady přes SMS celkem 9,25 milionu korun, loni to bylo kolem 9,5 milionu korun,“ informoval mluvčí radnice Jan Vondrášek.