Sice brbláme, ale popravdě – těší nás to a na slávu Hostětína jsme patřičně hrdí. Naše dnešní zastavení bude v hostětínské moštárně patřící občanskému sdružení Tradice Bílých Karpat.

Také ona se právem stane jednou ze zastávek prince Charlese. Zdejší mošty – jablečné i kombinované s dalšími druhy ovoce a také bylinné sirupy, vyráběné v princem oblíbené kvalitě bio, jsou mezi zastánci zdravé výživy oblíbené už řadu let.

Výrobu v moštárně má na starosti Libor Baránek – mladý muž a člověk vpravdě renesanční. Kromě toho, že vládne chodu moštárny, vyráží v letních měsících s týmem spolupracovníků do bělokarpatské krajiny, kde sbírají byliny a z nich potom Libor vymýšlí nejrůznější chuťové kombinace pro sirupy.

Svou kreativitu však využívá i v další oblasti svých aktivit – je výtečným keramikem – kruhařem. Jeho výrobky nesou označení ochranné známky Tradice Bílých Karpat. Zaměřuje se především na čajové servisy i jednotlivé produkty spojené s čajovou kulturou. A jeden z jeho výtvorů dostane i princ Charles.

„Je to dost paradoxní. Když jsem před lety pracoval v Londýně, dívali se na nás z Východu naši šéfové poněkud přes prsty. Kdyby věděli, že pracuji ve firmě, kam přijede následník trůnu, asi by se hodně divili,“ dodává Libor Baránek a je vidět, že se nastalou situací dobře baví.

Z produkce moštárny princ Charles ochutná především jaderničkový mošt, vyrobený z dnes již téměř zapomenuté tradiční odrůdy jabloně, a to Jaderničky moravské, mezi lidmi známé i pod názvy Chocholka, Citronka či Rozmarýnka.

No uznejte sami, není to půvabné, když si britský princ bude připíjet na zdraví moštem z moravských jablek? Tak tedy na zdraví, Vaše Veličenstvo!

Alena Kučerová, novinářka žijící v Hostětíně