Názor zástupci společností mění, když se seznámí s produkty družstva HelpSoul, případně sami navštíví dílnu o rozloze 900 metrů čtverečních, ve které pracuje přes pět desítek zaměstnanců na broušení desek, balení do krabic či na palety, vybalování, výrobu podhlavníků a další průmyslové činnosti.

„Prostě jednoduché úkony, na které velké firmy nemají čas nebo kapacity,“ vysvětluje Zdeněk Štokman.

V bystřické chráněné dílně pracují převážně lidé, kteří dostali šanci, v níž už třeba, kvůli svému zdravotnímu hendikepu, nedoufali.

„Často se jedná i lidi, kteří dlouho nemohli zaměstnání získat. Většina zaměstnanců nevydrží kvůli svému zdravotnímu stavu pracovat celých osm hodin denně. A to byl v jejich minulých zaměstnání kámen úrazu. U nás mají přizpůsobenou pracovní dobu na čtyři hodiny denně. Navíc, díky rozpětí zakázek, může každý z nich dělat, co mu sedí,“ přibližuje strasti svých zaměstnanců Štokman.

„Zakázku od zakázky pracovník změní místo, kde pracuje, s jakými kolegy pracuje a podobně. Vnímáme to jako pozitivum, ale samozřejmě bych byl raději, kdyby bylo ty zakázky byly podobného rázu. Mohli bychom se zdokonalovat,“ dodává Zdeněk Štokman.

Střídání pracovní činnosti vyhovuje také Petře Štěpánové, která nastoupila do HelpSoul v listopadu loňského roku.

„Jsem tu ráda. Odpracuji si s klidem své čtyři hodiny denně. Baví mě práci střídat a nedělat stále to samé dokola,“ říká spokojená Petra Štěpánová.

SVČ TYMY Holešov pořádalo postupové kolo soutěže Dívka roku 2020.
Tanec, trampolíny a talentované dívky. To vše přinesla soutěž Dívka roku

Každý má svůj příběh

Zdeněk Štokman se snaží procházet dílnou, komunikovat s lidmi a případně jim i pomoci. Někdy se však něčemu novému přiučí i sám Štokman.

„Každý náš zaměstnanec má svůj příběh. A jejich zkušenosti často můžeme využít. Pokud někdo pracoval dvacet let se dřevem, může třeba při renovaci židličky zúročit své znalosti a naučit to i nás ostatní,“ pochvaluje si výrobní ředitel a družstevník Štokman.

Noví uchazeči o práci se stále hlásí, ale možné rozšiřování je nyní závislé na případném počtu zakázek.

Nově opravenou ambulanci ORL v Kroměřížské nemocnici slavnostně otevřeli v pátek 14. 2. 2020 ředitel nemocnice Petr Liškář, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček a primář ORL Ivan Pára.
ORL v Kroměřížské nemocnici otevřelo v novém kabátě

Skládat hračky

Jedním ze zadavatelů zakázek je také nejznámější bystřická firma TON, která se zabývá výrobou ohýbaného nábytku. HelpSoul sídlí právě v prostorách rozsáhlého areálu společnosti TON.

„Firma je také ráda, že její výrobky neopouštějí areál,“ vysvětluje výhody spolupráce s TON. Jakou činnost pro bystřický TON chráněná dílna dělá však Štokman odmítl sdělit.

Pracoviště, na které je zřízeno chráněné pracovní místo, funguje od loňského léta, kdy začalo s náborem zaměstnanců. Do dnešního dne již spolupracovali s více než deseti společnostmi. Rádi by vytvářeli své produkty. Na podzim se jim podařilo vyrobit několik pelíšků pro domácí mazlíčky ze starých pneumatik. Nyní uvažují například o škrabadle pro kočky. V případě vlastních výrobků však ještě narážejí na některé administrativní překážky, případně povolení. Firma nyní jedná o možnosti kompletování hraček či lepení českých polepů na výrobky z ciziny.

„Stávají se z nás rovnocenní partneři,“ pochvaluje si Zdeněk Štokman.